Przejdź do głównej zawartości

JAK GRILLOWAĆ BY NIE ZACHOROWAĆ?

Temat jak najbardziej aktualny. Majówka za nami, zatem sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Pogoda również sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a skoro spędzamy czas na działkach i w ogrodach to grill musi być.


Grillowanie to jednak nie taka prosta sprawa. Czy dzieci podczas leczenia szpitalnego mogą jeść potrawy z grilla? A co z maluchami które są w trakcie rekonwalescencji i mają problemy z wysokimi próbami wątrobowymi czy nerkowymi? Podobnych pytań nasuwa się mnóstwo.


Grillowanie ma zarówno wady, jak i zalety.
Zaletą niewątpliwie jest fakt, że przygotowywanie potraw odbywa się bez użycia dodatkowego tłuszczu, tak jak w przypadku smażenia. Mięso czy warzywa są zatem zdrowsze. Poza tym produkty grillujemy krótko, zachowują więc swoje wartości odżywcze. Pozostają smaczne.

Niestety jest i ciemna strona potraw z grilla. Podczas takiej obróbki powstają
szkodliwe, rakotwórcze substancje. Jak więc grillować aby zminimalizować zjadanie niezdrowych chemikaliów?
Przede wszystkim zacznij od grilla. Tak, tak, aby bezpiecznie go używać musi być czysty. Ile osób z was czyści grilla po użyciu? Jeśli do tej pory tego nie robiłeś to zacznij. To bardzo ważne!!!
Spalony tłuszcz i resztki jedzenia, które zostają na kratce są źródłem trujących substancji. Warto więc dbać o swój grill.

Kiedy sprzęt jest gotowy musimy zadbać o odpowiednie składniki. Tak naprawdę grillować możemy niemal wszystko. Ja dziś skupię się jednak na najbardziej popularnych produktach, a więc mięsie :)
Zwykle przygotowujemy (poza kiełbasa i kaszanką) karkówkę. Wybieraj zawsze mięso dobrej jakości i zamarynuj je na kilka godzin. Marynowane mięso stanie się kruche i nie będzie wymagało długiej obróbki.


Bardzo ważna kwestia!!! Zawsze grilluj na specjalnych tackach. Tak jak wspomniałam, podczas grillowania wytwarzają się rakotwórcze związki (chodzi o sam proces). Jednak w sytuacji, kiedy nie używasz tacki a gorący tłuszcz kapie na rozgrzane węgle również wytwarzają się toksyczne opary, które osadzają się na jedzeniu. Chyba na takiego kotleta się nie skusisz.

Jak już pisałam wcześniej, produkty zwykle grillujemy krócej. Takie mięso jest lepiej strawne i dużo smaczniejsze. Pamiętaj jednak, że mięso musi być wypieczone w środku. Nigdy nie jedz niedopieczonego mięsa.
Pamiętaj również, że nie należy na ruszt wkładać zamrożonego mięsa. 

Do palenia grilla zawsze używaj węgla drzewnego. Nie pal szyszek, tektury czy plastiku!!!

I najważniejsza zasada- grill ma być jedynie dodatkiem do warzyw i owoców a nie podstawą diety. Do kiełbaski czy kawałka mięsa zawsze podawaj miskę sałaty a czasami zrezygnuj z mięsa i grilluj warzywa i owoce.

Jeśli dziecko ma problemy z próbami wątrobowymi nie musimy od razu rezygnować z grilla. Dla malucha przygotuj chude mięso np. z indyka lub zrób szaszłyk z indyka i moreli, zawiń w folię aluminiową i na grill. Taka potrawa będzie raczej ugotowana- uparowana niż grillowana ale wierz mi,  twoja pociecha będzie zadowolona że też może coś z grilla.

Życzę zatem bezpiecznego, smacznego grillowania.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes