Dieta łatwostrawna to podstawowe zalecenie po zabiegu chirurgicznym. Dieta łatwostrawna jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi zdrowych, powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć takiej samej ilości składników pokarmowych, jak dieta podstawowa.
Różnica między dietą podstawowa a łatwostrawną polega na doborze produktów łatwostrawnych oraz technik przyrządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo przyswajalną przez organizm.
Różnica między żywieniem dzieci zdrowych a wymagających diety polega na doborze produktów łatwostrawnych oraz technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych.
W diecie należy zmniejszyć ilość błonnika pokarmowego. Jest on mniej drażniący przewód pokarmowy jeśli podasz go w odpowiedniej formie:
- wybieraj tylko dojrzałe warzywa i owoce
- owoce i warzywa podawaj bez skórki, najlepiej zmiksowane
- dobrym rozwiązaniem są soki oraz musy i przeciery
- podawaj oczyszczone produkty zbożowe (biała bułka zamiast razowej)
Czego unikać a co jeść na diecie łatwostrawnej?
Głównym zaleceniem na diecie jest wykluczenie produktów, które pobudzają wydzielanie dużej ilości soku żołądkowego i mechanicznie drażnią błonę śluzową żołądka.
Produkty dozwolone
Do najlepiej tolerowanych produktów w diecie lekkostrawnej należą:
- Chude mięso (młoda wołowina, chuda cielęcina, kurczak, indyk) i ryby (dorsz, sandacz, sola)
- Kasze drobnoziarniste (kasza jaglana, kasza manna)
- Ryży biały, jaśminowy i basmati
- Płatki ryżowe
- biszkopty
- drobne makarony
- Jasne pieczywo, najlepiej czerstwe
- Jogurty, maślanki, zsiadłe mleko
- Biały ser (chudy)
- Jaja na miękko
- Warzywa pieczone lub gotowane takie jak marchew, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, dynia, sałata
- Miękkie owoce, ale bez skórek i pestek np. jabłka, borówki, pomarańcze, banany, ananasy. Świetnie sprawdzają się gotowane lub pieczone jabłka
- Masło, oliwa i oleje roślinne np. olej lniany, olej sojowy lub kukurydziany
- Do picia woda mineralna niegazowana, kompoty z owoców bez dodatku cukru
- Soki owocowe i koktajle warzywne bez dodatku cukru
- Kisiel lub mus owocowy
- Zalecane przyprawy np. majeranek, koperek, pietruszka, sok z cytryny, cynamon, laska wanilii
- zupy przygotowywane na wywarach warzywnych
Produkty zakazane
Żeby odciążyć żołądek i cały układ trawienia, w diecie lekkostrawnej powinno się za to unikać takich produktów jak:
- Wszelkie smażone potrawy
- Tłuste gatunki mięs (baranina, wieprzowina, gęsina, mięso kaczki) i ryb (węgorz, karp, łosoś)
- Tłuste wędliny, pasztety i konserwy
- Grube kasze np. pęczak, gryczana
- grube makarony pełnoziarniste
- Razowe pieczywo pełnoziarniste (mąka z pełnego przemiału)
- Tłuste sery białe, sery żółte, sery pleśniowe
- Warzywa takie jak: warzywa strączkowe, kapustne, kalarepa, rzodkiewka, cebula, czosnek
- Niektóre owoce np. gruszka, czereśnie, daktyle, figi, śliwki
- Gazowane napoje i napoje słodzone
- Gotowe sosy, zupy i dania w proszku
- Mocna kawa i herbata, alkohol
- Słodycze: torty, ciasta z kremem, lody, czekolada
- Gumy do żucia
- Przyprawy wykluczone to m.in. chili, ostra papryka, ziele angielskie, curry, ocet, musztarda
Dieta lekkostrawna całkiem niesłusznie kojarzy się z bezsmakowym jedzeniem, jednak wbrew panującej opinii można jeść smaczne i zróżnicowane potrawy jednocześnie stosując się do jej zaleceń. Przedstawiam jednodniowy jadłospis w diecie pooperacyjnej. Rozpoczęcie spożycia normalnych produktów powinno nastąpić w 1-3 dobie po operacji. Najlepiej aby mały pacjent zjadał 6-7 posiłków w małej objętości, ale częściej.
PRZYKŁADOWY JEDNODNIOWY JADŁOSPIS PO ZABIEGU CHIRURGICZNYM
ŚNIADANIE- płatki jaglane z bananem, borówkami i syropem z agawy. Słaba herbata
2-3 łyżki płatków jaglanych zalej 1/2 szklanki wody. Przykryj talerzykiem aby płatki spęczniały. Dodaj 1/2 drobno pokrojonego banana oraz łyżkę borówek. Polej łyżeczką syropu z agawy do smaku
II ŚNIADANIE- twarożek z łyżeczką dżemu jabłkowego (najlepiej domowego), 2 małe biszkopty
80-100 g chudego sera białego rozgnieć widelcem, dodaj łyżeczkę dżemu jabłkowego. Podawaj z biszkoptem
PRZEKĄSKA- mus z brzoskwini i 1/2 mango
Małą brzoskwinię obierz ze skórki, wyjmij pestkę, zmiksuj z 1/2 mango (również bez skórki)
OBIAD- zupa krem z dyni z drobiowymi pulpecikami
ZUPA: na dwie porcje- 100 g dyni, mała marchewka, mała pietruszka, mały ziemniak, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka masła, 300 ml wywaru warzywnego, łyżką jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu.
Warzywa obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wyjmij liść laurowy oraz ziele angielskie i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem oraz jogurtem i masłem. Podawaj z pulpecikami.
PULPECIKI: na dwie porcje- 300 g drobiowego mięsa mielonego, 1/2 kajzerki namoczonej w wodzie, łyżka posiekanego koperku, szczypta soli, pieprzu, majeranku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, gotuj na parze. Podawaj z zupą krem z dyni.
PODWIECZOREK- mały pomidor bez skórki skropiony olejem lnianym
KOLACJA- 1/2 czerstwej kajzerki z pastą z gotowanego kurczaka
PASTA Z KURCZAKA: na dwie porcje- 150 g ugotowanej piersi z kurczaka, łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki, mała marchewka gotowana, 2 łyżki serka kanapkowego typu almette.
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Podawaj z pieczywem.
PRZYKŁADOWY JEDNODNIOWY JADŁOSPIS PO ZABIEGU CHIRURGICZNYM
ŚNIADANIE- płatki jaglane z bananem, borówkami i syropem z agawy. Słaba herbata
2-3 łyżki płatków jaglanych zalej 1/2 szklanki wody. Przykryj talerzykiem aby płatki spęczniały. Dodaj 1/2 drobno pokrojonego banana oraz łyżkę borówek. Polej łyżeczką syropu z agawy do smaku
II ŚNIADANIE- twarożek z łyżeczką dżemu jabłkowego (najlepiej domowego), 2 małe biszkopty
80-100 g chudego sera białego rozgnieć widelcem, dodaj łyżeczkę dżemu jabłkowego. Podawaj z biszkoptem
PRZEKĄSKA- mus z brzoskwini i 1/2 mango
Małą brzoskwinię obierz ze skórki, wyjmij pestkę, zmiksuj z 1/2 mango (również bez skórki)
OBIAD- zupa krem z dyni z drobiowymi pulpecikami
ZUPA: na dwie porcje- 100 g dyni, mała marchewka, mała pietruszka, mały ziemniak, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka masła, 300 ml wywaru warzywnego, łyżką jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu.
Warzywa obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wyjmij liść laurowy oraz ziele angielskie i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem oraz jogurtem i masłem. Podawaj z pulpecikami.
PULPECIKI: na dwie porcje- 300 g drobiowego mięsa mielonego, 1/2 kajzerki namoczonej w wodzie, łyżka posiekanego koperku, szczypta soli, pieprzu, majeranku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, gotuj na parze. Podawaj z zupą krem z dyni.
PODWIECZOREK- mały pomidor bez skórki skropiony olejem lnianym
KOLACJA- 1/2 czerstwej kajzerki z pastą z gotowanego kurczaka
PASTA Z KURCZAKA: na dwie porcje- 150 g ugotowanej piersi z kurczaka, łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki, mała marchewka gotowana, 2 łyżki serka kanapkowego typu almette.
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Podawaj z pieczywem.
Pamiętaj, że przedstawiona przeze mnie dieta jest jedynie przykładowa. Dla każdego pacjenta sposób żywienia powinien być dobierany indywidualnie, uwzględniając aktualny stan zdrowia, chorobę, rokowania, przyjmowane leki, wiek dziecka.
źródło- Ciborowaska, Rudnicka "Żywienie człowieka zdrowego i chorego" Warszawa 2010 r medme.pl,
Komentarze
Prześlij komentarz