Przejdź do głównej zawartości

PORADNIK JEDZONKO 2


Drodzy czytelnicy, już wkrótce ukaże się druga część popularnego poradnika JedzOnko. Książka ta jest skierowana nie tylko do dzieci i rodzin dzieci chorych onkologicznie, ale również do wszystkich kochających zdrowe, naturalne przepisy i szukających kulinarnych inspiracji.

Drugiej części jeszcze nie ma (ukaże się pod koniec czerwca), ale my już promujemy. Nie tylko książkę, ale przede wszystkim wartościowe jedzenie.
Z tej okazji, 17 maja w popularnej restauracji Z57, prowadzonej przez wybitnego szefa kuchni- Roberta Sowę- zorganizowaliśmy (Fundacja Iskierka) wraz z Fundacją DKMS, warsztaty kulinarne. To właśni podczas tej imprezy, nieliczni mieli możliwość zapoznać się z najnowszymi przepisami z drugiej części. Mało tego, dzieci wraz z zaproszonymi gości przygotowywali wybrane potrawy.

W kulinarnej zabawie, małym kucharzom towarzyszyli wyśmienici goście. Wśród nich byli: Grzegorz Łapanowski- kucharz, większej rzeszy znany jako prowadzący Topchef, Krystian Kukuła- aktor, Jakub Kucner- mister Polski 2017 r., Cezary Trybański (koszykarz) oraz Bartłomiej Chowaniec -Rzecznik Praw Pacjenta, z którym rodzice mogli również porozmawiać.

Dzieci gotowały w trzyosobowych zespołach a ich starania oceniali znakomici goście- Pan Robert Sowa, Pani prezes Fundacji Iskierka Jola Czernicka- Siwecka oraz Pani prezes DKMS Ewa Magnucka- Bowkiewicz

Fundacja Iskierka wraz z Fundacją DKMS oraz Uczelnią Łazarskiego w Warszawie w 2017 roku przeprowadzili badania: „Koszty społeczne chorób onkohematologicznych u dzieci i dorosłych”, które wyraźnie zaznaczyły problem utrzymania odpowiedniej diety wśród pacjentów. Dlatego postanowiliśmy kontynuować współpracę w celach edukacyjnych i promujących świadome i zdrowe odżywianie, także w trakcie leczenia.

Jak widać, problemy związane z właściwym odżywianiem występują. Mało tego, dzieci i rodzice są chętni aby się uczyć zdrowo odżywiać i zmieniać swoje nawyki.

A teraz spójrzcie na fotorelację przygotowaną przez FUNDACJĘ ISKIERKA.

32701863_10211416428708832_447573001408348160_n
   32661364_1676305649089466_6629907334254559232_n       32710811_10211416424548728_7410805003679432704_n        


32746928_10211416425148743_496754212353343488_n     32687908_10211416424868736_1715540234445258752_n          32684922_10211416424828735_7110453611343118336_n  


   32662640_10211416424988739_7579273979173535744_n          01       03

 05        07         JedzONKOiskierka5


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes