Drodzy czytelnicy, już wkrótce ukaże się druga część popularnego poradnika JedzOnko. Książka ta jest skierowana nie tylko do dzieci i rodzin dzieci chorych onkologicznie, ale również do wszystkich kochających zdrowe, naturalne przepisy i szukających kulinarnych inspiracji.
Drugiej części jeszcze nie ma (ukaże się pod koniec czerwca), ale my już promujemy. Nie tylko książkę, ale przede wszystkim wartościowe jedzenie.
Z tej okazji, 17 maja w popularnej restauracji Z57, prowadzonej przez wybitnego szefa kuchni- Roberta Sowę- zorganizowaliśmy (Fundacja Iskierka) wraz z Fundacją DKMS, warsztaty kulinarne. To właśni podczas tej imprezy, nieliczni mieli możliwość zapoznać się z najnowszymi przepisami z drugiej części. Mało tego, dzieci wraz z zaproszonymi gości przygotowywali wybrane potrawy.
W kulinarnej zabawie, małym kucharzom towarzyszyli wyśmienici goście. Wśród nich byli: Grzegorz Łapanowski- kucharz, większej rzeszy znany jako prowadzący Topchef, Krystian Kukuła- aktor, Jakub Kucner- mister Polski 2017 r., Cezary Trybański (koszykarz) oraz Bartłomiej Chowaniec -Rzecznik Praw Pacjenta, z którym rodzice mogli również porozmawiać.
Dzieci gotowały w trzyosobowych zespołach a ich starania oceniali znakomici goście- Pan Robert Sowa, Pani prezes Fundacji Iskierka Jola Czernicka- Siwecka oraz Pani prezes DKMS Ewa Magnucka- Bowkiewicz
Fundacja Iskierka wraz z Fundacją DKMS oraz Uczelnią Łazarskiego w Warszawie w 2017 roku przeprowadzili badania: „Koszty społeczne chorób onkohematologicznych u dzieci i dorosłych”, które wyraźnie zaznaczyły problem utrzymania odpowiedniej diety wśród pacjentów. Dlatego postanowiliśmy kontynuować współpracę w celach edukacyjnych i promujących świadome i zdrowe odżywianie, także w trakcie leczenia.
Jak widać, problemy związane z właściwym odżywianiem występują. Mało tego, dzieci i rodzice są chętni aby się uczyć zdrowo odżywiać i zmieniać swoje nawyki.
A teraz spójrzcie na fotorelację przygotowaną przez FUNDACJĘ ISKIERKA.











Komentarze
Prześlij komentarz