Z racji iż mamy weekend warto coś upiec. Dziś proponuję prawdziwe amerykańskie ciastka, popularne chocolate chip cookies. Bardzo maślane ale również chrupiące. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich trochę nie zmodyfikowała. W oryginalnej wersji jest 300 g czekolady. Już czytając przepis czuję jak mi się tętnice zatykają :)
Proponuję mniej czekolady, więcej orzechów (nie solonych, w wersji oryginalnej są prażone i solone) i będzie pycha.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki tortowej (możesz wymieszać pół na pół z pełnoziarnistą lub dodać trochę kukurydzianej- ona sprawi, że ciasteczka będą chrupiące)
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub cukru pudru
- duże jajko
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g orzeszków ziemnych nie solonych
Na początek przygotuj czekoladę i orzechy. Czekoladę posiekaj na grube kawałki. Możesz ją włożyć na kilka minut do zamrażalnika wówczas nie roztopi się całkowicie podczas pieczenia i będą apetyczne kawałki w ciastkach.
Orzechy posiekaj, również nie za drobno, możesz podprażyć na suchej patelni, będą bardziej chrupiące.
Ciepłe masło utrzyj na jasny krem z cukrem pudrem lub cukrem trzcinowym. Gdy krem będzie puszysty, dosypuj powoli mąkę wymieszaną z sodą oraz solą, cały czas ucierając. Najlepiej do tego użyć robota. Na końcu dodaj rozkłócone jajko i dalej ucieraj. Na końcu dorzuć posiekaną czekoladę i orzechy.
Masa będzie puszysta, ale spokojnie da się formować rękoma.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj ciacha. Zostaw między nimi odstęp, gdyż podczas pieczenia trochę się rozleją.
Piecz 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
A potem delektuj się kubkiem kakao i pysznymi ciastkami.
SMACZNEGO :)
Proponuję mniej czekolady, więcej orzechów (nie solonych, w wersji oryginalnej są prażone i solone) i będzie pycha.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki tortowej (możesz wymieszać pół na pół z pełnoziarnistą lub dodać trochę kukurydzianej- ona sprawi, że ciasteczka będą chrupiące)
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub cukru pudru
- duże jajko
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g orzeszków ziemnych nie solonych
Na początek przygotuj czekoladę i orzechy. Czekoladę posiekaj na grube kawałki. Możesz ją włożyć na kilka minut do zamrażalnika wówczas nie roztopi się całkowicie podczas pieczenia i będą apetyczne kawałki w ciastkach.
Orzechy posiekaj, również nie za drobno, możesz podprażyć na suchej patelni, będą bardziej chrupiące.
Ciepłe masło utrzyj na jasny krem z cukrem pudrem lub cukrem trzcinowym. Gdy krem będzie puszysty, dosypuj powoli mąkę wymieszaną z sodą oraz solą, cały czas ucierając. Najlepiej do tego użyć robota. Na końcu dodaj rozkłócone jajko i dalej ucieraj. Na końcu dorzuć posiekaną czekoladę i orzechy.
Masa będzie puszysta, ale spokojnie da się formować rękoma.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj ciacha. Zostaw między nimi odstęp, gdyż podczas pieczenia trochę się rozleją.
Piecz 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
A potem delektuj się kubkiem kakao i pysznymi ciastkami.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz