Podczas leczenia pojawia się wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Część z nich niestety trudno wyeliminować, część jest niwelowana środkami farmakologicznymi. Są i takie, które możemy spróbować złagodzić domowymi sposobami. Do takich nieprzyjemnych dolegliwości należą wzdęcia. Jak sobie z nimi radzić domowymi sposobami? Mam dla Was kilka pomysłów na napary:)
NAPAR Z CYNAMONU
Naturalny napój z cynamonu to doskonałe naturalne remedium pobudzające trawienie. Pomoże zwalczyć wzdęcia i zmniejszyć stany zapalne układu pokarmowego. Poprzez zatrzymanie produkcji gazów zmniejszy złe samopoczucie i nieprzyjemne objawy.
Właściwości, jakie kryje w sobie ta aromatyczna przyprawa poprawiają proces trawienia pokarmów i zwalczają nadkwaśność w żołądku.
Składniki
- 1 łyżeczka cynamonu (5 g)
- 1 szklanka wody (250 ml)
Sposób przygotowania
- Umieść łyżeczkę cynamonu w szklance wrzącej wody i pozostaw do zaparzenia na około 10 minut.
Sposób spożycia
- Podaj dziecku szklankę tej herbaty gdy tylko pojawią się wzdęcia.
NAPAR Z MIĘTY
Mięta to roślina znana i ceniona w medycynie naturalnej.
Jej naturalne składniki wspierają procesy trawienne i skutecznie zmniejszają wzdęcia.
Napar z mięty doskonale eliminuje odpadki nagromadzone w jelicie grubym i zapobiega wzdymaniu brzucha.
Jej naturalne składniki wspierają procesy trawienne i skutecznie zmniejszają wzdęcia.
Napar z mięty doskonale eliminuje odpadki nagromadzone w jelicie grubym i zapobiega wzdymaniu brzucha.
Składniki
- 1 łyżka suszonych liści mięty (10 g)
- 1 szklanka wody (250 ml)
Sposób przygotowania
- Umieść liście mięty w szklance wrzącej wody, następnie przykryj i pozostaw na około 10 minut do zaparzenia.
Sposób spożycia
- Dziecko powinno wypić szklankę herbaty miętowej po głównym posiłku (obiad).
HERBATKA ANYŻOWA
Herbata anyżowa jest naturalnym naparem o dobroczynnych, leczniczych właściwościach przeciwzapalnych.
Ułatwiają one rozkładanie gazów zbierających się w jelitach.
Ułatwiają one rozkładanie gazów zbierających się w jelitach.
Składniki
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 1 łyżeczka anyżu (5 g)
Sposób przygotowania
- Zagotuj szklankę wody i gdy zacznie już wrzeć dodaj do niej anyż.
- Pozostaw do zaparzenia na około 10 minut, a następnie przestudź i podaj do picia.
Sposób spożycia
- Podawaj jedną szklankę tego naparu po zjedzeniu ciężkich posiłków.
NAPAR Z GOŹDZIKA
Goździki to doskonała przyprawa o dobroczynnych właściwościach. Doskonale zmniejszają wzdęcia jelitowe, dzięki czemu niweluje się kłopotliwa opuchlizna.
Regularne sięganie po goździki wspomaga procesy trawienne i zmniejsza dolegliwości towarzyszące gazom i nadkwasocie.
Składniki
- 1/2 łyżeczki goździków (2 g)
- 1 szklanka wody (250 ml)
Sposób przygotowania
- Umieść pół łyżeczki goździków w szklance wrzącej wody i poczekaj 10 minut aż się zaparzy.
- Odcedź napój i podaj do wypicia.
Sposób spożycia
- Podawaj szklankę tego napoju z goździków przed jedzeniem.
NAPAR Z BAZYLII
Roślina ta wykazuje oczyszczające właściwości, dzięki czemu przynosi wielką ulgę gdy żołądek jest obciążony. To z kolei doskonale wymiata zanieczyszczenia z jelit. Dzięki temu flora bakteryjna działa poprawnie.
Składniki
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 1 łyżka świeżej bazylii (10 g)
Sposób przygotowania
- Zagotuj szklankę wody i dodaj do niej świeżą bazylię.
- Poczekaj do zaparzenia 15 minut, a następnie przefiltruj zawartość.
Sposób spożycia
- Podawaj szklankę tego naparu po zjedzeniu ciężkich posiłków.
NAPAR Z CZĄBRU
Cząber swoje właściwości lecznicze zawdzięcza przede wszystkim sporej zawartości olejku eterycznego, który wykazuje silne działanie tonizujące i regulujące proces trawienia.
Ponadto ma działanie rozkurczowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Cząber łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego tj. wzdęcia, odbijanie, biegunki, usprawnia i reguluje cały proces trawienny.
Napar z cząbru podczas leczenia szpitalnego podawaj raz dziennie.
Pamiętaj, że zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami dlatego przed zastosowaniem zawsze zapytaj swojego lekarza.
Ponadto ma działanie rozkurczowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Cząber łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego tj. wzdęcia, odbijanie, biegunki, usprawnia i reguluje cały proces trawienny.
Napar z cząbru podczas leczenia szpitalnego podawaj raz dziennie.
Pamiętaj, że zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami dlatego przed zastosowaniem zawsze zapytaj swojego lekarza.
Składniki
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 1 łyżeczka suszonego cząbru ( 5 g)
Sposób przygotowania
- Zagotuj szklankę wody i dodaj do niej suszony cząber.
- Poczekaj do zaparzenia 15 minut, a następnie przefiltruj zawartość.
Sposób spożycia
- Podawaj szklankę tego naparu rano lub wieczorem.
Mam nadzieję, że któryś z naparów pomoże Twojemu dziecku w problemach trawiennych.
źródło- krokdozdrowia.pl
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń