Przejdź do głównej zawartości

CUDOWNE PŁATKI OWSIANE


Bardzo często na śniadanie wybieramy płatki owsiane, bo są zdrowe. A co one takiego w sobie mają, że są takie dla nas dobre? Dziś kilka faktów na temat najzdrowszego- ponoć- produktu świata.

Warto wiedzieć, że surowe płatki owsiane nie zawierają soli, co sprawia, że nie zatrzymują wody w organizmie. Są natomiast bogate w potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk.
Potas odpowiedzialny jest za dobrą koncentrację i prawidłową pracę mięśni.
Łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarczając komórkom substancji odżywczych. Pobudza wydzielanie insuliny. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, bierze udział w dotlenianiu mózgu. Jednak najważniejszą jego funkcją jest regulowanie gospodarki wodnej,
kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.
Wapń odpowiada za mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowa krzepliwość krwi.
Odpowiednie stężenie wapnia gwarantuje spokojny sen, pogodny nastrój 
i mięśnie w dobrej kondycji.
Magnez stabilizuje funkcję układu nerwowego i usprawnia pracę szarych
komórek. Poprawia pamięć i myślenie. Jest odpowiedzialny za sprawne działanie
układu naczyniowo-sercowego. Poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się
kamieni w nerkach, reguluje prace tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe
wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli.
Żelazo wpływa na metabolizm cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. Odgrywa ważna rolę w zwalczaniu bakterii
i wirusów przez system odpornościowy, a także wspomaga prawidłową pracę
układu nerwowego. Przede wszystkim jednak żelazo zapobiega wystąpieniu 
anemii i jest niezbędne przy produkcji czerwonych krwinek.
Mangan zapobiega osteoporozie oraz chroni przed zapaleniem stawów, stanowi tarczę ochronną organizmu przed wolnymi rodnikami, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i poprawia stan skóry.
Cynk ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, prawidłowe działanie zmysłów, stan skóry i gojenie się ran. Ponadto pomaga utrzymać odpowiednią ilość witaminy E w organizmie. Ciekawostką jest, że wpływa na wydzielanie endorfin, czyli hormonu szczęścia.

Płatki owsiane są również cennym źródłem wielu witamin. Zawierają witaminy B1, B2, PP i E.
Witamina B1 reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca, pobudza apetyt oraz odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
Witamina B2 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i wytwarzaniu hormonów, a także hamuje rozwój depresji.
Witamina PP utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zmniejsza stężenie złego cholesterolu, zapewnia dobre funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego oraz rozszerza naczynia krwionośne.
Witamina E, zwana witaminą młodości, skutecznie działa na zmarszczki redukując ich ilość. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zapobiega zaćmie.

Należy również powiedzieć o cennym błonniku, którego w płatkach owsianych jest naprawdę sporo. W płatkach występuje cenny błonnik rozpuszczalny tzw. beta-glukanu. Obniża on poziom złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Warto wiedzieć, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza dwukrotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Nie pozostaje nic innego ja k odpowiednio je przygotować, aby smakowały najbardziej wybrednym małym smakoszom.
Mam dla Was pyszną propozycję, która powstała przez przypadek :) Postanowiłam zrobić eksperymentalne batony zbożowe. Batony nie wyszły, za to powstało coś lepszego- czekoladowa granola. 
To propozycja dla wszystkich miłośników czekoladowego musli :)

CZEKOLADOWE MUSLI
- 500 g płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
- łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- garść ulubionych orzechów
- garść suszonej żurawiny lub rodzynek
- garść suszonych jabłek
- 50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady.





Płatki owsiane upraż na suchej patelni. Gdy zaczną zmieniać kolor na złoty
dodaj łyżkę masła i miód. Wyłącz gaz i delikatnie mieszając połącz
składniki. Połowę płatków odsyp. Do reszty dodaj posiekane orzechy, 
rodzynki oraz suszone jabłka. Wymieszaj.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Przestudzoną dodaj do płatków z
owocami i dokładnie wymieszaj, aby czekolada pokryła wszystkie 
składniki. Pozostaw kilka minut do stężenia, następnie dosyp pozostałe
płatki i wymieszaj.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.
Musli świetnie smakuje z mlekiem, jogurtem, napojem roślinnym lub po
prostu jako samodzielna przekąska.

Mam nadzieję, że również Ci posmakuje :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…