Przejdź do głównej zawartości

CUDOWNE PŁATKI OWSIANE


Bardzo często na śniadanie wybieramy płatki owsiane, bo są zdrowe. A co one takiego w sobie mają, że są takie dla nas dobre? Dziś kilka faktów na temat najzdrowszego- ponoć- produktu świata.

Warto wiedzieć, że surowe płatki owsiane nie zawierają soli, co sprawia, że nie zatrzymują wody w organizmie. Są natomiast bogate w potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk.
Potas odpowiedzialny jest za dobrą koncentrację i prawidłową pracę mięśni.
Łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarczając komórkom substancji odżywczych. Pobudza wydzielanie insuliny. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, bierze udział w dotlenianiu mózgu. Jednak najważniejszą jego funkcją jest regulowanie gospodarki wodnej,
kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.
Wapń odpowiada za mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowa krzepliwość krwi.
Odpowiednie stężenie wapnia gwarantuje spokojny sen, pogodny nastrój 
i mięśnie w dobrej kondycji.
Magnez stabilizuje funkcję układu nerwowego i usprawnia pracę szarych
komórek. Poprawia pamięć i myślenie. Jest odpowiedzialny za sprawne działanie
układu naczyniowo-sercowego. Poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się
kamieni w nerkach, reguluje prace tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe
wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli.
Żelazo wpływa na metabolizm cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. Odgrywa ważna rolę w zwalczaniu bakterii
i wirusów przez system odpornościowy, a także wspomaga prawidłową pracę
układu nerwowego. Przede wszystkim jednak żelazo zapobiega wystąpieniu 
anemii i jest niezbędne przy produkcji czerwonych krwinek.
Mangan zapobiega osteoporozie oraz chroni przed zapaleniem stawów, stanowi tarczę ochronną organizmu przed wolnymi rodnikami, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i poprawia stan skóry.
Cynk ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, prawidłowe działanie zmysłów, stan skóry i gojenie się ran. Ponadto pomaga utrzymać odpowiednią ilość witaminy E w organizmie. Ciekawostką jest, że wpływa na wydzielanie endorfin, czyli hormonu szczęścia.

Płatki owsiane są również cennym źródłem wielu witamin. Zawierają witaminy B1, B2, PP i E.
Witamina B1 reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca, pobudza apetyt oraz odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
Witamina B2 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i wytwarzaniu hormonów, a także hamuje rozwój depresji.
Witamina PP utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zmniejsza stężenie złego cholesterolu, zapewnia dobre funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego oraz rozszerza naczynia krwionośne.
Witamina E, zwana witaminą młodości, skutecznie działa na zmarszczki redukując ich ilość. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zapobiega zaćmie.

Należy również powiedzieć o cennym błonniku, którego w płatkach owsianych jest naprawdę sporo. W płatkach występuje cenny błonnik rozpuszczalny tzw. beta-glukanu. Obniża on poziom złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Warto wiedzieć, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza dwukrotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Nie pozostaje nic innego ja k odpowiednio je przygotować, aby smakowały najbardziej wybrednym małym smakoszom.
Mam dla Was pyszną propozycję, która powstała przez przypadek :) Postanowiłam zrobić eksperymentalne batony zbożowe. Batony nie wyszły, za to powstało coś lepszego- czekoladowa granola. 
To propozycja dla wszystkich miłośników czekoladowego musli :)

CZEKOLADOWE MUSLI
- 500 g płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
- łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- garść ulubionych orzechów
- garść suszonej żurawiny lub rodzynek
- garść suszonych jabłek
- 50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady.





Płatki owsiane upraż na suchej patelni. Gdy zaczną zmieniać kolor na złoty
dodaj łyżkę masła i miód. Wyłącz gaz i delikatnie mieszając połącz
składniki. Połowę płatków odsyp. Do reszty dodaj posiekane orzechy, 
rodzynki oraz suszone jabłka. Wymieszaj.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Przestudzoną dodaj do płatków z
owocami i dokładnie wymieszaj, aby czekolada pokryła wszystkie 
składniki. Pozostaw kilka minut do stężenia, następnie dosyp pozostałe
płatki i wymieszaj.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.
Musli świetnie smakuje z mlekiem, jogurtem, napojem roślinnym lub po
prostu jako samodzielna przekąska.

Mam nadzieję, że również Ci posmakuje :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes