piątek, 11 sierpnia 2017

CUDOWNE PŁATKI OWSIANE


Bardzo często na śniadanie wybieramy płatki owsiane, bo są zdrowe. A co one takiego w sobie mają, że są takie dla nas dobre? Dziś kilka faktów na temat najzdrowszego- ponoć- produktu świata.

Warto wiedzieć, że surowe płatki owsiane nie zawierają soli, co sprawia, że nie zatrzymują wody w organizmie. Są natomiast bogate w potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk.
Potas odpowiedzialny jest za dobrą koncentrację i prawidłową pracę mięśni.
Łatwo przemieszcza się przez błony komórkowe, dostarczając komórkom substancji odżywczych. Pobudza wydzielanie insuliny. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, bierze udział w dotlenianiu mózgu. Jednak najważniejszą jego funkcją jest regulowanie gospodarki wodnej,
kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.
Wapń odpowiada za mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowa krzepliwość krwi.
Odpowiednie stężenie wapnia gwarantuje spokojny sen, pogodny nastrój 
i mięśnie w dobrej kondycji.
Magnez stabilizuje funkcję układu nerwowego i usprawnia pracę szarych
komórek. Poprawia pamięć i myślenie. Jest odpowiedzialny za sprawne działanie
układu naczyniowo-sercowego. Poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się
kamieni w nerkach, reguluje prace tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe
wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli.
Żelazo wpływa na metabolizm cholesterolu oraz sprzyja detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. Odgrywa ważna rolę w zwalczaniu bakterii
i wirusów przez system odpornościowy, a także wspomaga prawidłową pracę
układu nerwowego. Przede wszystkim jednak żelazo zapobiega wystąpieniu 
anemii i jest niezbędne przy produkcji czerwonych krwinek.
Mangan zapobiega osteoporozie oraz chroni przed zapaleniem stawów, stanowi tarczę ochronną organizmu przed wolnymi rodnikami, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i poprawia stan skóry.
Cynk ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, prawidłowe działanie zmysłów, stan skóry i gojenie się ran. Ponadto pomaga utrzymać odpowiednią ilość witaminy E w organizmie. Ciekawostką jest, że wpływa na wydzielanie endorfin, czyli hormonu szczęścia.

Płatki owsiane są również cennym źródłem wielu witamin. Zawierają witaminy B1, B2, PP i E.
Witamina B1 reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca, pobudza apetyt oraz odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
Witamina B2 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i wytwarzaniu hormonów, a także hamuje rozwój depresji.
Witamina PP utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zmniejsza stężenie złego cholesterolu, zapewnia dobre funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego oraz rozszerza naczynia krwionośne.
Witamina E, zwana witaminą młodości, skutecznie działa na zmarszczki redukując ich ilość. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zapobiega zaćmie.

Należy również powiedzieć o cennym błonniku, którego w płatkach owsianych jest naprawdę sporo. W płatkach występuje cenny błonnik rozpuszczalny tzw. beta-glukanu. Obniża on poziom złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Warto wiedzieć, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza dwukrotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Nie pozostaje nic innego ja k odpowiednio je przygotować, aby smakowały najbardziej wybrednym małym smakoszom.
Mam dla Was pyszną propozycję, która powstała przez przypadek :) Postanowiłam zrobić eksperymentalne batony zbożowe. Batony nie wyszły, za to powstało coś lepszego- czekoladowa granola. 
To propozycja dla wszystkich miłośników czekoladowego musli :)

CZEKOLADOWE MUSLI
- 500 g płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
- łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- garść ulubionych orzechów
- garść suszonej żurawiny lub rodzynek
- garść suszonych jabłek
- 50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady.





Płatki owsiane upraż na suchej patelni. Gdy zaczną zmieniać kolor na złoty
dodaj łyżkę masła i miód. Wyłącz gaz i delikatnie mieszając połącz
składniki. Połowę płatków odsyp. Do reszty dodaj posiekane orzechy, 
rodzynki oraz suszone jabłka. Wymieszaj.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Przestudzoną dodaj do płatków z
owocami i dokładnie wymieszaj, aby czekolada pokryła wszystkie 
składniki. Pozostaw kilka minut do stężenia, następnie dosyp pozostałe
płatki i wymieszaj.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.
Musli świetnie smakuje z mlekiem, jogurtem, napojem roślinnym lub po
prostu jako samodzielna przekąska.

Mam nadzieję, że również Ci posmakuje :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz