Mazurek to jedno z bardziej tłustych, kalorycznych i słodkich ciast jakie znam. Osobiście za nim nie przepadam. Jednak w odchudzonej, lżejszej wersji może być pysznym ciastem, nawet dla dzieci leczonych onkologicznie.
Przedstawiam trzy kremy, które były testowane przez najbardziej wymagające jury- czyli dzieci ze śląskich oddziałów onkologicznych.
zdjęcie: FUNDACJA ISKIERKA
KREM KOKOSOWY:
- torebka suchej kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
- szklanka mleka kokosowego (możesz zastąpić krowim)
- 2 łyżki syropu z agawy (możesz zastąpić syropem klonowym lub trzcinowym)
- śmietanka z mleka kokosowego (jeśli masa będzie za gęsta dodaj również płyn)
- łyżka oleju kokosowego
Kaszę jaglaną przesyp na drobne sito i kilkakrotnie przelej wrzątkiem. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka po ugotowaniu. Tak przygotowaną kaszę przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem 12-15 min. Kasza powinna być bardzo miękka. Dodaj syrop z agawy i dokładnie wymieszaj. Pozostaw kaszę do wystudzenia.
Kiedy kasza będzie już zimna, dodaj śmietankę kokosową oraz łyżkę oleju kokosowego i dokładnie zblenduj. Musi powstać gęsty, gładki krem. Konsystencją powinien przypominać gęstą śmietanę.
WEGAŃSKI KAJMAK:
- 100 g daktyli (nie konserwowanych siarką)
- łyżka masła orzechowego
Daktyle włóż do miski i zalej gorącą wodą. Owoce powinny się moczyć ok. 15 min. aby zmiękły, wówczas będzie je można łatwo zmiksować.
Kiedy daktyle będą odpowiednie, odlej wodę (ale nie wylewaj, może się przydać), dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładki krem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj wodę z moczenia daktyli. Konsystencja powinna być podobna jak w kremie kokosowym.
"NUTELLA"
- 100 g suszonych śliwek
- łyżka niesłodzonego kakao
- syrop z agawy
Śliwki, podobnie jak daktyle, namocz w ciepłej wodzie by spęczniały i zmiękły. Po tym czasie, odcedź je, dodaj kakao i zmiksuj na gładki krem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody z moczenia śliwek. Możesz krem dosłodzić syropem z agawy, wg własnego uznania.
Jak widzisz, można zrobić lżejsze wersje tradycyjnych kremów do mazurków. To naprawdę jest bardzo łatwe a przede wszystkim smaczne.
SERDECZNIE PLECAM.
A na deser jeszcze kilka zdjęć mazurków, ozdobionych przez dzieci :)
Komentarze
Prześlij komentarz