Mam dziś dla Was coś pysznego :) Budyń z kaszy jaglanej z domową masą kajmakową oraz chrupiącymi migdałami. To idealny deser dla dziecka. Mimo, iż zawiera trochę cukru to jednak podstawą jest bardzo zdrowa kasza jaglana.
Kasza jaglana powinna być stałym elementem naszej diety z bardzo wielu powodów. Po pierwsze pomaga w walce z przeziębieniami czy innymi zapaleniami górnego odcinka układu oddechowego, a to dlatego, iż usuwa z organizmu nadmiar wilgoci i zalegającego śluzu. Poza tym, ponieważ zawiera drogocenny i rzadko występujący w produktach spożywczych krzem, korzystnie wpływa na stawy i poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Krzem zapobiega również odwapnianiu kości. Kasza jaglana jest również źródłem innych składników mineralnych np. magnezu, a ten pomaga redukować stres. Jako że dostarcza też potasu, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Zawartość w kaszy jaglanej żelaza sprawia, iż pomaga ona w walce z anemią. Oczywiście żelazo z produktów roślinnych jest słabiej przyswajalne niż z produktów zwierzęcych, ale podane razem z produktami obfitującymi z witaminą C wpłynie na dużą lepszą przyswajalność żelaza. Kasza ta to również dobre źródło cynku, manganu i selenu.
Kasza jaglana ma również pozytywny wpływ na nasza pamięć. Zawiera bowiem witaminę E oraz lecytynę. Lecytyna pomaga również w walce z nadprogramowymi kilogramami, a więc osoby borykające się z nadwagą, odchudzające się, nie muszą z jej jedzenia rezygnować. Nawet jeśli ograniczamy w celu szybszej utraty wagi węglowodany, kasza jaglana nie musi być z codziennego menu wyłączona.
Zawarte w kaszy jaglanej prawdziwy kompleks witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i kwas pantotenowy) jest bardzo pomocny dla organizmu, ponieważ dba o układ nerwowy, prawidłowy metabolizm, poprawia przemianę materii i pozytywnie wpływa na koncentrację.
Dziś proponuję wersję na słodko :)
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- puszka mleka kokosowego
- łyżka syropu z agawy
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
- 100 g płatków migdałowych
- 50 g gorzkiej czekolady
Kaszę jaglaną przelej obficie wrzątkiem a następnie wypłukaj dodatkowo pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną kaszę zalej mlekiem kokosowym z puszki. Najlepiej zdejmij warstwę gęstej śmietanki kokosowej z mleka, z pozostałą wodą zalej kaszę. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min. aż kasza wchłonie cały płyn. Jeśli płynu bezie za mało, możesz dolać mleko. Zostaw kasze do przestudzenia.
Na patelnię wsyp cukier trzcinowy i na małym ogniu, nie mieszając, pozwól aby zrobił się karmel. Gdy cukier zmieni się w karmel, zdejmij z ognia i dolej 50 ml słodkiej śmietanki, cały czas mieszając. Ma powstać gęsty sos karmelowy- kajmak.
Wiórki podpraż na suchej patelni.
Gdy kasza przestygnie, dodaj do niej pozostałą śmietankę kokosową, słodką śmietankę oraz syrop z agawy i zmiksuj na gładki krem. Masa musi być naprawdę gładka i puszysta, aby podczas jedzenia nie były wyczuwalne ziarenka kaszy.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Na dno małego słoiczka ułóż warstwę kaszy, posyp prażonymi wiórkami. Następnie znów odrobinę kaszy. Kolejna warstwa to sos karmelowy. A na koniec dodaj odrobinę roztopionej czekolady. Wszystko posyp płatkami migdałów.
PYCHA :)
Super wpis!
OdpowiedzUsuń