sobota, 23 lipca 2016

ZALECENIA DIETETYCZNE W CZASIE ZAPALENIA JAMY USTNEJ


Podczas leczenia onkologicznego, niemal u każdego dziecka pojawiają się problemy ze strony jamy ustnej. Chemioterapia powoduje spadek odporności a co za tym idzie, pojawiają się pleśniawki czy inne zmiany w jamie ustnej. 
Buzia boli, dziecko nie może jeść i pić. A jak wiadomo podczas tak trudnego i wyczerpującego leczenia, prawidłowe odżywianie jest konieczne.
Co zrobić aby złagodzić ból buzi a jednocześnie zachęcić dziecko do jedzenia?
Dziś kilka praktycznych wskazówek, co podawać a czego lepiej unikać aby dodatkowo nie podrażnić delikatnych śluzówek.



Przede wszystkim nie podawaj dziecku potraw pikantnych, kwaśnych i gorących jak również kwaśnych owoców i soków. Produkty te dodatkowo będą podrażniać delikatną błonę śluzową. Dodatkowo twarde i szorstkie pokarmy bezpośrednio uszkadzają śluzówki. Warto takie pokarmy podawać pokrojone w drobne cząstki lub w postaci papki, którą łatwiej będzie połknąć.

Warto wyeliminować z diety napoje gazowane, szczególnie w sytuacji, gdy jest problem z zaburzeniem wydzielania śliny.

Dziecko powinno jeść częściej ale małe porcje. Ważne aby posiłki nie były za gorące. Najlepiej podawać takie w temperaturze pokojowej. Warto wówczas zamieniać zupy na zupy kremy, mięso podawać w formie pulpecików, a ziemniaki w formie puree. Aby ułatwić dziecku połykanie, posiłki może popijać wodą lub słabą herbatką, oczywiście w temp. pokojowej. 
Do picia najlepsza będzie woda. Wyeliminuj słodzone napoje. Świetnie sprawdzą się domowe kompoty, które nie będą podrażniać tak jak soki.
Do zagęszczania i podnoszenia wartości kalorycznej zupy możesz stosować mleko w proszku lub serek typu mascarpone. Jeśli dziecko nie jest uczulone, świetnie sprawdzą się również mielone orzechy.


W diecie nie powinno zabraknąć białka, najlepiej pełnowartościowego, które znajdziesz w chudym mięsie, twarożkach, czy jajkach. Jeśli u dziecka pojawi się nietolerancja laktozy, na czas leczenia wyeliminuj mleko z diety. Zamiast tego podawaj jogurt naturalny czy kefir. Warto również spróbować mlek roślinnych- migdałowego, kokosowego czy owsianego.
Uważaj na tłuste sery żółte. Zawierają one zwykle dużo soli. Zamiast nich wybieraj mozzarelle lub ricottę. Sery te są łagodne w smaku i dobrze tolerowane przez dzieci.
Jeśli dziecko nie jest w stanie pogryźć wędliny, nawet drobiowej, do kanapki podawaj pastę. Wystarczy kawałek ugotowanego, chudego mięsa np. z indyka, zmiksować z gotowaną marchewką i ziołami. Aby pasta nie była zbyt sucha możesz dodać odrobinę oliwy lub łyżkę jogurtu. Taka pasta będzie świetna do kanapek.
Wykluczyć należy mięso smażone, czy w panierce. Dobrą formą przygotowania mięsa jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie czy pieczenie. W przypadku pieczenia, pamiętaj aby mięso nie było suche. Warto piec w rękawie lub naczyniu żaroodpornym.

Z powodzeniem do diety można wprowadzić ryby, zarówno chude np. dorsza czy pstrąg czy tłuste np. łosoś czy karp. Pamiętaj by rybę odpowiednio przygotować. Po pierwsze- bardzo dokładnie usuń wszystkie ości. Najlepszym sposobem na przygotowanie ryby jest pieczenie w piekarniku lub gotowanie na parze.
Po drugie- rybę delikatnie dopraw. Świetnie sprawdzą się zioła, takie jak koperek, natka pietruszki czy lubczyk.
Po trzecie- aby ryba nie była zbyt sucha, warto dodać łyżkę oliwy lub kawałek masła.
Z ryb również możesz zrobić pastę do kanapek. 
Unikaj smażenia, ryb w occie oraz wędzonych.


Podczas leczenia prócz składników odżywczych należy dostarczać składniki mineralne i witaminy. Tych najwięcej znajdziemy w warzywach i owocach. Jeśli nie ma innych problemów, dziecko w zasadzie może jeść wszystkie warzywa. Dobre są te korzeniowe- marchew, pietruszka, ziemniaki, bataty, buraki jak i dynia, cukinia, ogórki. UWAGA na pomidory, kiszonki, oliwki, kapary- mogą nasilić pieczenie i ból.
Owoce w zasadzie też mogą być spożywane. Ostrożnie jednak z cytrusami i owocami drobno pestkowymi- mogą podrażniać śluzówkę.
Do potraw dodawaj zioła- świetne źródło składników mineralnych.

CUKIER- najlepiej byłoby go wyeliminować. Z doświadczenia jednak wiem, jak ciężko zabronić dziecku jedzenia słodyczy. Proponuję trochę "oszukiwać" pociechę i zamiast sklepowych batonów czy ciasteczek podawać domowe muffinki, ciasto drożdżowe z owocami, galaretki, musy owocowe, budynie. Wbrew pozorom jest całkiem sporo zdrowszych zamienników klasycznych słodyczy.
Do słodzenia napojów spróbuj stosować stewię czy cukier brzozowy.

Podczas problemów z jamą ustną wyeliminuj z diety pieczywo pełnoziarniste, na zakwasie, z dużymi pestkami dyni czy słonecznika, pieczywo chrupkie- produkty te mogą dodatkowo kaleczyć śluzówkę jamy ustnej. Zamiast nich wybieraj pieczywo pszenno-żytnie, pszenne np. kajzerki czy bułka wrocławska. Bułki maślane, chałki, bułki na parze.
Podobnie z makaronami- wybieraj te drobne, łatwe do połknięcia. Dobrym rozwiązaniem będą drobne lane kluski. 
Kasze wskazane to - kasza manna, kuskus, jaglana, kukurydziana, drobna jęczmienna.

Zrezygnuj z pikantnych przypraw typu ocet, chrzan, musztarda, pikantny ketchup, kostek rosołowych, vegety. Dobrze tolerowane są przyprawy łagodne w smaku np. natka pietruszki czy koperek lub słodkie przyprawy, cynamon czy wanilia.

Mam nadzieje, że te kilka rad pozwoli Wam przetrwać ten ciężki okres.




pisząc posta korzystałam ze strony zwrotnikraka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz