Wczorajszy dzień był bardzo owocowy i warzywny a to za sprawą warsztatów kulinarnych, które zorganizowała Fundacja ING, a dokładniej mówiąc pracownicy ING Bank Śląski przy wsparciu Fundacji ING.
Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach dzieląc się pomysłami z dziećmi i rodzicami.
Na warsztatach było pysznie za sprawą pachnących, świeżych koktajli warzywno-owocowych.
Nasze propozycje smakowały zarówno dzieciom jak i dorosłym z chorzowskiego i zabrzańskiego oddziału onkologii dziecięcej.
Na prośbę rodziców zamieszczam kilka przepisów na koktajle.
Największym powodzeniem cieszył się "karaibski" koktajl rodem z Piratów z Karaibów :)
Pierwsza propozycja:
- banan
- 1/4 świeżego ananasa
- puszka mleka kokosowego (zamiast mleka w puszce możesz w prosty sposób przygotować je w domu- wkrótce przepis)
- 1/2 łodygi selera naciowego
Druga propozycja:
- garść czerwonych, dojrzałych winogron
- kiwi
- 1/2 dojrzałego mango
- szklanka świeżo wyciskanego soku pomarańczowego (w ostateczności możesz zastąpić świeży sok, sokiem z kartonu)
- garść jarmużu lub szpinaku
- pestki z 1/2 granata
Podobną wersję możesz przygotować, dodając zamiast soku kefir lub jogurt naturalny
Trzecia propozycja:
- garść szpinaku
- garść jarmużu
- banan
- pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo możesz dodać miód, jeśli dziecko lubi bardzo słodkie koktajle. Myślę jednak, że banan jest wystarczająco słodki.
Czwarta propozycja:
- pomarańcza
- 1/2 dojrzałego mango
- banan
- pół pęczka natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 200 ml wody niegazowanej lub przegotowanej
Tym razem były to dość "egzotyczne" koktajle. Warto spróbować.
Polecam również eksperymentować z naszymi, polskimi owocami i warzywami. Nie bój się nowych połączeń smakowych. Jesienią warto korzystać z jabłek, gruszek, śliwek, dyni, marchewki- nasze produkty są równie smaczne i pełne witamin.
Jeszcze trochę wspomnień z tego owocnego dnia :)
Jeśli masz pytania i chcesz poznać więcej przepisów napisz do mnie :)
Smacznego eksperymentowania!!!
Komentarze
Prześlij komentarz