
Jak to zwykle w święta bywa, stoły uginają się od jedzenia. Podczas tych świąt królują jajka z majonezem, sałatki z majonezem i ogólnie dużo majonezu. Poza tym mamy mnóstwo ciężkich, tłustych ciast, zawiesistych zup i jedzenia tyle, że można by wojsko wykarmić.
Co z tego wszystkiego wybrać dla dziecka? Co może zjeść chore dziecko, przyjmujące chemioterapię lub mające problemy z próbami wątrobowymi. Co wybrać spośród wielkanocnych potraw aby smakowało, ale nie zaszkodziło? Co podać dziecku by było zadowolone, ale nie odbiło się to na jego zdrowiu?
Oto kilka podpowiedzi:
CIASTA- wszystko zależy od rodzaju ciasta. Lepiej unikać tłustych, napakowanych kremem i bakaliami mazurków. Jeśli koniecznie chcesz taki rodzaj ciasta podać dziecku, najlepiej upiecz w domu, na kruchym spodzie z domowymi powidłami i odrobiną lukru. Takie ciasto z pewnością nie zaszkodzi.
Dla dziecka świetnym ciastem jest babka drożdżowa. Pamiętaj jedynie aby podawać ciasto dobrze wystudzone, najlepiej z dnia poprzedniego. Świeże ciasto jest bardzo nie wskazane dla chorej wątroby.
Dla dziecka dobrym wyborem będzie również domowy sernik z dobrej jakości sera i bez zbędnych dodatków. Oczywiście sernik jest tylko dla dzieci, które nie są uczulone na laktozę.
ŻUREK Z KIEŁBASĄ- znów wszystko zależy od jakości zupy. Najlepiej ugotować żurek na dobrym zakwasie, najlepiej domowym.
Zamiast tłustej śmietany zabielić go naturalnym jogurtem i dodać kiełbasę dobrej jakości. Tylko prawdziwa kiełbasa, zrobiona z mięsa będzie odpowiednia dla dziecka. Oczywiście podajemy maluchowi mały kawałek.
Uważaj również na przyprawy. Dzieci leczone chemioterapią często mają wyczulony smak i zapach na intensywne przyprawy. Uwaga na cebulę, czosnek, pieprz. Dodaj ich niewiele lub w ogóle pomiń.
Polecam domowy żurek.
JAJKA- ciężko wyobrazić sobie święta bez jajek. Wiele można pominąć na wielkanocnym śniadaniu ale nie jajka. Jak podane, będą najlepsze dla dzieci?
Jajka są bardzo wartościowym produktem. Nie eliminuj ich z diety. Dla malucha najlepsze będą jajka na miękko, są lepiej strawne niż te na twardo. Oczywiście dziecko może skosztować jajka na twardo. Najlepiej podaj mu przepiórcze. To małe jajeczko jest bardziej wartościowe od kurzego. Poza tym maluchowi wystarczy takie jajko zamiast kurzego.
DODATKI DO JAJEK- zwykłe jajko nie jest atrakcyjne, jednak zmienia się nie do poznania, gdy dodamy do niego majonez, chrzan, sos musztardowy czy ćwikłę. Co będzie najlepsze dla dziecka? Niestety wszelkie tego typu dodatki nie są wskazane. Majonez i sosy na jego bazie są ciężkostrawne, nie wskazane dla delikatnego przewodu pokarmowego dziecka. Z kolei chrzan czy musztarda są zbyt ostre i intensywne w zapachu.
Jeśli dziecko koniecznie chce zjeść klasyczne jajko z majonezem, najlepiej wymieszaj łyżkę jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu. Jajko podaj z sosem jogurtowym. Dodatkowo możesz dodać jeszcze koperek.
MIĘSNE GALARETKI- to bardzo popularna potrawa na świątecznym stole. W zasadzie nie ma przeciwwskazań aby podać je dzieciom. Wystarczy tylko odpowiednio je przygotować. Najlepiej przygotować je z mięsa z indyka (jest lepsze niż kurczak) i warzyw- marchewki, pietruszki, natki pietruszki. Możesz pominąć ciężkostrawne jajka na twardo i fasolę. Zamiast tego możesz dodać kilka ziarenek kukurydzy lub zielonego groszku. Takie galaretki będą kolorowe i z pewnością spodobają się dziecku. Spróbuj je podać dodatkowo w ciekawej formie a z pewnością będą hitem na stole.
WĘDLINY- oczywiście możesz podać dziecku plasterek szynki, pod warunkiem, że będzie z dobrego źródła, dobrej jakości. Lepiej kupić mniej prawdziwej szynki niż więcej produktu, który szynkę udaje.
Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest samemu upiec kawałek mięsa. Nie jest to bardzo pracochłonne, a masz pewność, że podajesz produkt najwyższej jakości. Oczywiście dobra pieczeń wyjdzie jedynie z dobrego mięsa.
Pamiętaj również, aby nie doprawiać zbyt intensywnie mięsa. Nie przesadź z solą i wzdymającymi przyprawami. Warto przyprawić majerankiem, tymiankiem czy cząbrem. Te przyprawy pomagają w lepszym trawieniu tłuszczu. Mięso wybieraj chude np. schab czy indyk.
Pamiętaj aby potrawy były kolorowe i ładnie podane. Dla dzieci ważna jest forma podania. Małe babeczki z pewnością będą bardziej atrakcyjne niż duża baba. Jajko zajączek również przyciągnie uwagę dziecka.
Życzę smacznych potraw na stole, pogody w każdym tego słowa znaczeniu, radości spotkania z bliskimi i dużo zdrowia.
Komentarze
Prześlij komentarz