Niech nazwa was nie wystraszy. To nie jest ciasto wyłącznie dla dorosłych, jak mogłaby sugerować nazwa. Jest to niezwykle puszysta baba drożdżowa z odrobiną likieru amaretto dla zapachu.
Drożdżowe ciasta są świetnym wyborem dla dzieci. Maluchy i chore dzieci nie powinny jeść tłustych ciast, przekładanych ciężkimi kremami czy kalorycznych maślanych tortów.
Dla nich idealna będzie ta baba. Oczywiście jest to świetna alternatywa również dla dorosłych. Jeśli jesteś na diecie wcale nie musisz rezygnować w święta z ciasta. Kawałek drożdżowej babki z pewnością ci nie zaszkodzi.
Podaję zatem banalny przepis na niebanalną babę :)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka mąki kukurydzianej
- 4 żółtka
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 200 ml ciepłego mleka
- pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 100 g roztopionego masła
- 100 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku np. rzepakowego
- duża łyżka skórki pomarańczowej (najlepiej domowej roboty)
- 20 ml likieru amaretto (możesz zastąpić innym np. pomarańczowym)
Mąki przesiej do dużej miski. Drożdże dokładnie rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj do nich łyżkę cukru i łyżkę przesianej mąki. To będzie zaczyn.
Odstaw go w ciepłe miejsce na 20 min aby zaczął pracować.
Do przesianych mąk dodaj szczyptę soli, cukier, roztopione masło, olej, skórkę pomarańczową i likier. Dodaj żółtka i wyrośnięty zaczyn.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu aby ciasto podwoiło objętość.
Gotowe ciasto przełóż do formy (z tej ilości wyjdzie duża forma na babkę). Piecz w 190 st. C ok. 40 min.
Gdy ciasto będzie gotowe, pozwól mu przestygnąć a następnie polukruj lub posyp cukrem pudrem.
U mnie niestety domownicy zjedli babkę jeszcze ciepłą. Lukier nie miał możliwości stężeć.
Jak widzisz nie jest to jakiś odkrywczy przepis. Powiedziałabym raczej, że to klasyczna drożdżowa babka. Jednak dodatek likieru i domowej skórki pomarańczowej sprawia, że jest wyjątkowa.
Polecam serdecznie, jest pyszna i prosta do wykonania.
Komentarze
Prześlij komentarz