Żurek to jedna z klasycznych wielkanocnych potraw. Wyrazisty w smaku, z dodatkiem kiełbasy lub jajka. Pycha. Ale nasuwa się pytanie, czy taka zupa jest zdrowa, odpowiednia dla dzieci?
Wszystko oczywiście zależy od wykorzystanych produktów. Z dobrych składników będzie dobra zupa.
Zacznijmy od początku. Podstawą żuru jest zakwas. Podstawowa wersja to mąka żytnia, woda i czosnek- kiszone przez kilka dni. Oczywiście każdy region ma swój przepis. Jedni dodają zioła i przyprawy, inni mieszają różne rodzaje mąk. Niezależnie od receptury, dobry jest każdy, który jest naturalny, bez zbędnych chemicznych dodatków.
Żurek może być zdrową zupą, odpowiednią nawet dla chorych dzieci, jeśli będzie odpowiednio przygotowany.
Każdy z was ma pewnie swój przepis na tą świąteczną zupę. Ja chcę przedstawić wam moją wersję. Pełną warzyw i przypraw. Aromatyczną i smaczną. Taka zupa nie tylko jest smaczna ale świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.
SKŁADNIKI:
- zakwas (robię własny) 300 ml
- łyżka oleju kokosowego
- 200 g dobrej jakości kiełbasy
- cebula
- marchew
- korzeń pietruszki
- 3 pieczarki
- 3 średnie ziemniaki
- 3-4 suszone grzyby np. podgrzybki
- łyżka świeżo tartego korzenia chrzanu
- spora garść koperku lub natki pietruszki
- łyżka majeranku
- łyżeczka czarnuszki
- sól, pieprz
- 200 g gęstego jogurtu
- 4 ząbki czosnku
- 3 litry wody
W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w półplasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebula i pieczarkami. Ma się lekko zrumienić. Dodaj pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i selera. Chwilę przesmaż i zalej wodą aby warzywa się gotowały.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na bok aby się namoczyły.
Kiedy grzyby się namoczą pokrój je i dodaj do zupy.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj żur, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy- majeranek, sól, pieprz i czarnuszkę.
Majeranek przed podaniem rozetrzyj w dłoni, uwolnisz aromat.
Pozwól zupie pogotować się jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
Na koniec dopraw jogurtem i ziołami (natką lub koperkiem).
Polecam, bardzo smaczna zupa.
Jeśli chcesz podać zupę małemu dziecku pomiń grzyby w przepisie, a kiełbasę i warzywa drobno pokrój.
Taka zupa jest bardzo dobra. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, dzięki zawartości czosnku. Aby zupa była bardziej sycąca podawaj ją z jajkiem.
SMACZNEGO :)
Wszystko oczywiście zależy od wykorzystanych produktów. Z dobrych składników będzie dobra zupa.
Zacznijmy od początku. Podstawą żuru jest zakwas. Podstawowa wersja to mąka żytnia, woda i czosnek- kiszone przez kilka dni. Oczywiście każdy region ma swój przepis. Jedni dodają zioła i przyprawy, inni mieszają różne rodzaje mąk. Niezależnie od receptury, dobry jest każdy, który jest naturalny, bez zbędnych chemicznych dodatków.
Żurek może być zdrową zupą, odpowiednią nawet dla chorych dzieci, jeśli będzie odpowiednio przygotowany.
Każdy z was ma pewnie swój przepis na tą świąteczną zupę. Ja chcę przedstawić wam moją wersję. Pełną warzyw i przypraw. Aromatyczną i smaczną. Taka zupa nie tylko jest smaczna ale świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.
SKŁADNIKI:
- zakwas (robię własny) 300 ml
- łyżka oleju kokosowego
- 200 g dobrej jakości kiełbasy
- cebula
- marchew
- korzeń pietruszki
- 3 pieczarki
- 3 średnie ziemniaki
- 3-4 suszone grzyby np. podgrzybki
- łyżka świeżo tartego korzenia chrzanu
- spora garść koperku lub natki pietruszki
- łyżka majeranku
- łyżeczka czarnuszki
- sól, pieprz
- 200 g gęstego jogurtu
- 4 ząbki czosnku
- 3 litry wody
W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w półplasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebula i pieczarkami. Ma się lekko zrumienić. Dodaj pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i selera. Chwilę przesmaż i zalej wodą aby warzywa się gotowały.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na bok aby się namoczyły.
Kiedy grzyby się namoczą pokrój je i dodaj do zupy.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj żur, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy- majeranek, sól, pieprz i czarnuszkę.
Majeranek przed podaniem rozetrzyj w dłoni, uwolnisz aromat.
Pozwól zupie pogotować się jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
Na koniec dopraw jogurtem i ziołami (natką lub koperkiem).
Polecam, bardzo smaczna zupa.
Jeśli chcesz podać zupę małemu dziecku pomiń grzyby w przepisie, a kiełbasę i warzywa drobno pokrój.
Taka zupa jest bardzo dobra. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, dzięki zawartości czosnku. Aby zupa była bardziej sycąca podawaj ją z jajkiem.
SMACZNEGO :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŻurek jest przede wszystkim smaczny!
OdpowiedzUsuń