Wbrew pozorom to bardzo ważny temat. Wielu rodziców, kiedy dowiaduje się o chorobie dziecka, przetrząsa internet w poszukiwaniu odpowiedzi na wiele pytań, w tym o żywienie. W gąszczu informacji faktycznie można się pogubić.
Co to właściwie jest gluten i czy faktycznie warto z niego zrezygnować?
Co to właściwie jest gluten i czy faktycznie warto z niego zrezygnować?
Gluten to mieszanina białek roślinnych, występująca w ziarnach zbóż jak jęczmień, pszenica czy żyto. Należy jednak pamiętać, że nie tylko produkty zbożowe zawierają gluten!
Istnieje bowiem szereg artykułów spożywczych, które na pierwszy rzut oka wydają się bezglutenowe, w rzeczywistości jednak procesy produkcyjne spowodowały, że również w ich składzie znajdziemy tę substancję. Są to min: wędliny, nabiał, słodycze.
Jeśli dziecko przed chorobą jadło takie produkty i nie było sygnałów ze strony organizmu o nietolerancji, nie ma potrzeby wykluczać chociażby pieczywa z diety. Co innego, jeśli maluch skarżył się na bóle brzucha czy pojawiały się biegunki. Wówczas można mówić o nietolerancji lub nawet o celiakii.
CO TO JEST CELIAKIA?
Nieprawidłowaodpowiedź immunologiczna organizmu na gluten zawarty w pożywieniu może być przyczyną min. celiakii (choroby trzewnej) i alergii. Obecnie wiele uwagi przywiązuje się również do związku glutenu i innych chorób autoimmunologicznych, jak na przykład cukrzyca typu 1.
Celiakia to trwająca całe życie choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. U osób predysponowanych występuje nadmierna odpowiedź układu odpornościowego na gluten zawarty w pożywieniu.
Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?
Od typowych dolegliwości ze strony układu pokarmowego jak biegunka wymioty, utrata masy ciała poprzez zaburzenia wzrostu, zaburzenia miesiączkowania aż do stanów depresyjnych czy zaburzeń neurologicznych!
Wykonując już podstawowe badania laboratoryjne, można zaobserwować anemię, która jest częstym objawem choroby u dorosłych, obniżenie stężenia żelaza, wapnia, czy witaminy D. Kryterium rozpoznania celiakii stanowią badania serologiczne tj. badanie poziomu autoprzeciwciał i stwierdzenie typowych zmian histopatologicznych w biopsji jelita cienkiego.
Choroba może ujawnić się w każdym wieku. Dużym błędem jest opinia, że celiakia dotyczy wyłącznie dzieci, w praktyce diagnoza ta dotyczyć może również np. pacjentów 70- letnich. Jedyną skuteczną formą leczenia tej jednostki chorobowej jest prowadzenie do końca życia ścisłej diety bezglutenowej.
Czy alergia na gluten to celiakia?
Nic bardziej mylnego!
Gluten to bardzo silny alergen, prawie ¼ przypadków alergii pokarmowych jest spowodowana właśnie tą substancją.
Mimo, że objawy mogą pokrywać się z tymi występującymi w chorobie trzewnej jednak mechanizm ich powstania jest inny. W nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten nie obserwujemy zniszczenia kosmków jelitowych ani obecności charakterystycznych dla choroby trzewnej przeciwciał . W przeciwieństwie do celiakii większość dzieci „wyrasta” z alergii. U dorosłych z kolei choroba ta ujawnić się może dopiero po obciążeniu większą ilością glutenu i trwać latami. Główne objawy obejmują min. : biegunkę, zamiany skórne typu pokrzywki, aż po stan zagrożenia życia jakim jest wstrząs anafilaktyczny.
Jak możemy zapobiegać celiakii?
Dowiedziono , że sposób i ilość wprowadzonego do diety niemowlęcia glutenu wpływa na ryzyko wystąpienia celiakii, cukrzycy typu 1 oraz alergii na gluten. Obecna wiedza i wytyczne, opracowane na podstawie wielu badań zakładają stopniowe wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu. Jeżeli jest to możliwe to jeszcze w okresie gdy dziecko jest karmione piersią.
W Polsce przyjęto, by początkowo podawać około 1/2 łyżeczki glutenu (2–3 g) w postaci np. kaszki glutenowej. Dodajemy go do ok. 100 ml posiłku, przykładowo przecieru jarzynowego. Najlepiej jednak podać go w niewielkiej ilości ściągniętego mleka matki. Jeśli to możliwe po wprowadzaniu glutenu zaleca się kontynuowanie karmienia piersią przez okres 2–3 miesięcy.
Po raz kolejny potwierdza się fakt jak ważne jest to co jemy. Należy bacznie obserwować swój organizm i pamiętać, ze wiele objawów może mieć źródło w pokarmie, który przyjmujemy.
Nie każdy oczywiście powinien unikać glutenu, zaburzenia z nim związane dotyczą jedynie osób predysponowanych. Należy jednak wiedzieć, że problem celiakii czy alergii na gluten może dotyczyć osób w każdym wieku i manifestować się w różny sposób. Warto o tym pamiętać!
Jeśli u Twojego dziecka leki zostały odstawione a mimo wszytko pojawiają się objawy warto wówczas spróbować wykluczyć na jakiś czas produkty z glutenem. Przykładowy jadłospis bezglutenowy znajdziesz TUTAJ.
źródło: radioklinika.pl
Komentarze
Prześlij komentarz