O wzmocnieniu odporności dzieci chorych onkologicznie pisałam wiele razy na blogu. Możesz poczytać TUTAJ lub TUTAJ. Obenie mamy sytuację wyjatkową. Ponieważ często pytacie czy istnieje dieta która uchroni od koronawirusa, postanowiłam napisać kilka słów.
Moi drodzy, NIE ISTNIEJE ŻYWNOŚĆ ORAZ SUPLEMENTY, które ochronią przed wirusem. Nie dajcie się nabrać na reklamy czy "super food" które spowodują że nie zachorujecie. Nie ma takich środków. Jednak mamy wpływ na swoją odporność. Warto zwracać uwagę co wkładasz na talerz bo to bezpośrednio przekłada się na twoją odporność.
Co zatem jeść by organizm był silniejszy?
Internet i media zalewają nas informacjami co jest dobre i co wspomaga nasz organizm. Z pewnością czytasz informację że w tym szczególnym okresie należy spozywać wiatminę C, A, E, D, glutation, magnez, selen, cynk, kwasy omega 3 i inne substancje. Oczywiście, wszystko to prawda, ale nie warto biec po witaminy i składniki odżywcze do apteki a raczej do sklepu spożywczego. Składniki odżywcze o wiele łatwiej przyswajaja się z pożywienia niż z suplementów.
ŹRÓDŁO WITAMINY C- natka pietruszki, papryka, cytrusy (niewskazane podczas intensywnego leczenia, poza tym nie są najlepszym źródłem witaminy C), truskawki, czarna porzeczka, dzika róża, jarmuż, kiwi, brokuły
ŹRÓDŁO WITAMINY A- fasolka szparagowa, pomidory, szparagi, marchew, bataty, dynia, szpinak, sałata rzymska, roszponka, melon, botwinka, papryka
ŹRÓDŁO WITAMINY E- orzechy włoskie, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, jajka, mleko, szpinak, czosnek, brukselka
ŹRÓDŁO WITAMINY D- tłuste ryby np. łosoś lub śledź, jajka, mleko, watróbka, sery dojrzewające (nie wskazane dla dzieci podczas intensywnego leczenia)
ŹRÓDO GLUTATIONU (przeciwutleniacz)- szpinak, awokado, kurkuma, brokuły, szparagi, czosnek, cebula, kalafior, brukselka
ŹRÓDŁO MAGNEZU- ryż brązowy, płatki owsiane, kasza gryczana, chleb graham, orzechy laskowe, pistacje, banany, pomarańcze, jabłka, warzywa strączkowe, kakao, gorzka czekolada
ŹRÓDŁO SELENU- orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk
ŹRÓDŁO CYNKU- owoce morza, sezam, pestki dyni, kakao, orzechy nerkowca, olej lniany
ŹRÓDŁO KWASÓW OMEGA 3- łosoś, śledzie, makrela, olej rzepakowy, siemię lniane, soja, orzechy włoskie, nasiona chia.
WAŻNE!!! W jadłospisie powinna być odpowiednia proporcja kwasów omega 3 do omega 6. Zwykle zjadamy zbyt wiele kwasów omega 6, które działają prozapalnie. Ogranicz więc pestki dyni i pestki słonecznika oraz orzechy arachidowe a sięgaj po orzechy włoskie, tłuste ryby czy siemię lniane
Co jeszcze warto wprowadzić do jadłospisu poza wyżej wymienionymi?
- kiszonki, są bogatym źródłem prebiotyków i probiotyków (unikaj jesli granulocyty spadają poniżej bezpiecznej wartości 500 ql)
- przyprawy korzenne: imbir, kardamon, cynamon
- łagodne zioła jak lipa, melisa, rumianek. UWAŻAJ na żeń-szeń, dziurawiec lub echinaceę, mogą wchodzić w interakcje z cytostatykami
Organizm lubi równowagę. Nie możesz zjeść na zapas. Nie podawaj dziecku ogromnych porcji, ponieważ i tak nie będzie w stanie ich zjeść. W codziennej diecie powinny się znaleźć wszystkie makroskładniki czyli białko, tłuszcze i weglowodany oraz mikroskładniki.
Jak to wprowadzić w życie- codziennie w diecie powinny się znaleźć produkty białe (działają antybakteryjnie), czerwone (wspomagają układ krwiotwórczy), żółte (wspomagają układ odpornościowy), zielone (oczyszczają i odtruwają organizm) i fioletowe (chronią przed infekcjami).
Polecam książkę Jedzonko 2. Pisałam tam pyszne przepisy w kolorach ziemi.
A jak tą teorię przenieść na talerz? Bardzo prosto, zadbaj aby twoje dziecko (cała rodzina zresztą) codziennie zjadało np. 1 ziemniaka/100g kalafiora/korzeń pietruszki, 1 jabłko/pomidora/1/2 papryki, 1 marchew/100g dyni/100g ciecierzycy, 100g cukinii/100g fasolki szparagowej/garść sałaty, 1 buraka/100g bakłażana/100g jagód. Oczywiście owoce i warzywa moga być również mrożone. To przykłądy produktów z każdej grupy kolorystycznej.
JEDNODNIOWY JADŁOSPIS WSPOMAGAJĄCY ODPORNOŚĆ
ŚNIADANIE
- jaglanka z gruszką i orzechami włoskimi
3 łyżki kaszy jaglanej przelej wrzątkiem, następnie przełóż do garnka, zalej szklanką 200 ml mleka lub napoju roslinnego. Dodaj laskę cynamonu i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min. Wyjmij cynamon. Do ciepłej kaszy dodaj pokrojoną gruszkę. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
II ŚNIADANIE
- kisiel jagodowy, 2 orzechy brazylijskie
W garnuszku zagotuj 250 ml wody, dodaj 100g mrożonych jagód oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej wcześniej wymieszanej z odrobina wody. Gotuj 1-2 min, aż do zgestnienia. Podawaj z orzechami- możesz je posiekać i posypać kisiel
OBIAD
- zupa jarzynowa
Zagotuj 250 ml wody, dodaj 200g mieszanki warzywnej (dowolnej) i jednego ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę, zagotuj. Dopraw łyżką jogurtu, szczyptą soli, pieprzu, kurkumą, lubczykiem. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
- pulpeciki drobiowe z surówką z marchewki i selera, kasza jęczmienna
2 łyżki kaszy ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 200g mięsa drobiowego wymieszaj z 50 g startej cukinii, ząbkiem czosnku, łyżeczką siemienia lnianego. Dopraw szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki. Uformuj małe pulpeciki, ugotuj w wodzie lub bulionie. Marchew i 100g selera zetrzyj na grubych oczkach, dopraw szczypta soli i pieprzu, dopraw jogurtem naturalnym lub łyżką oleju lnianego. Podawaj z pulpecikami i kaszą
PODWIECZOREK
- sok z buraka, marchewki, jabłka i ananasa
Przeciśnij przez wyciskarkę lub sokowirówkę sok z małego buraka, marchewki, jabłka i dwóch plastrów ananasa
KOLACJA
- kromka pieczywa graham z masłem, sałatą, jajkiem na twardo i papryką. Jeśli dziecko nie przepada za kanapkami przygotuj tosta. Kromkę pieczywa namocz w roztrzepanym jajku, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Smaż na maśle z każdej strony aż do ścięcia jajka. Podawaj z paskami papryki.
Pamiętaj, poza zdrowym odżywianiem ważny jest odpoczynek (sen), unikanie stresu (wiem, wiem- trudne zadanie do realizacji) oraz unikanie skupisk ludzkich.
W TYM TRUDNYM CZASIE ZOSTAŃ W DOMU, DLA DOBRA SWOJEGO I SWOICH NAJBLIŻSZYCH.
ZDROWIA !!!
Moi drodzy, NIE ISTNIEJE ŻYWNOŚĆ ORAZ SUPLEMENTY, które ochronią przed wirusem. Nie dajcie się nabrać na reklamy czy "super food" które spowodują że nie zachorujecie. Nie ma takich środków. Jednak mamy wpływ na swoją odporność. Warto zwracać uwagę co wkładasz na talerz bo to bezpośrednio przekłada się na twoją odporność.
Co zatem jeść by organizm był silniejszy?
Internet i media zalewają nas informacjami co jest dobre i co wspomaga nasz organizm. Z pewnością czytasz informację że w tym szczególnym okresie należy spozywać wiatminę C, A, E, D, glutation, magnez, selen, cynk, kwasy omega 3 i inne substancje. Oczywiście, wszystko to prawda, ale nie warto biec po witaminy i składniki odżywcze do apteki a raczej do sklepu spożywczego. Składniki odżywcze o wiele łatwiej przyswajaja się z pożywienia niż z suplementów.
ŹRÓDŁO WITAMINY C- natka pietruszki, papryka, cytrusy (niewskazane podczas intensywnego leczenia, poza tym nie są najlepszym źródłem witaminy C), truskawki, czarna porzeczka, dzika róża, jarmuż, kiwi, brokuły
ŹRÓDŁO WITAMINY A- fasolka szparagowa, pomidory, szparagi, marchew, bataty, dynia, szpinak, sałata rzymska, roszponka, melon, botwinka, papryka
ŹRÓDŁO WITAMINY E- orzechy włoskie, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, jajka, mleko, szpinak, czosnek, brukselka
ŹRÓDŁO WITAMINY D- tłuste ryby np. łosoś lub śledź, jajka, mleko, watróbka, sery dojrzewające (nie wskazane dla dzieci podczas intensywnego leczenia)
ŹRÓDO GLUTATIONU (przeciwutleniacz)- szpinak, awokado, kurkuma, brokuły, szparagi, czosnek, cebula, kalafior, brukselka
ŹRÓDŁO MAGNEZU- ryż brązowy, płatki owsiane, kasza gryczana, chleb graham, orzechy laskowe, pistacje, banany, pomarańcze, jabłka, warzywa strączkowe, kakao, gorzka czekolada
ŹRÓDŁO SELENU- orzechy brazylijskie, łosoś, tuńczyk
ŹRÓDŁO CYNKU- owoce morza, sezam, pestki dyni, kakao, orzechy nerkowca, olej lniany
ŹRÓDŁO KWASÓW OMEGA 3- łosoś, śledzie, makrela, olej rzepakowy, siemię lniane, soja, orzechy włoskie, nasiona chia.
WAŻNE!!! W jadłospisie powinna być odpowiednia proporcja kwasów omega 3 do omega 6. Zwykle zjadamy zbyt wiele kwasów omega 6, które działają prozapalnie. Ogranicz więc pestki dyni i pestki słonecznika oraz orzechy arachidowe a sięgaj po orzechy włoskie, tłuste ryby czy siemię lniane
Co jeszcze warto wprowadzić do jadłospisu poza wyżej wymienionymi?
- kiszonki, są bogatym źródłem prebiotyków i probiotyków (unikaj jesli granulocyty spadają poniżej bezpiecznej wartości 500 ql)
- przyprawy korzenne: imbir, kardamon, cynamon
- łagodne zioła jak lipa, melisa, rumianek. UWAŻAJ na żeń-szeń, dziurawiec lub echinaceę, mogą wchodzić w interakcje z cytostatykami
Organizm lubi równowagę. Nie możesz zjeść na zapas. Nie podawaj dziecku ogromnych porcji, ponieważ i tak nie będzie w stanie ich zjeść. W codziennej diecie powinny się znaleźć wszystkie makroskładniki czyli białko, tłuszcze i weglowodany oraz mikroskładniki.
Jak to wprowadzić w życie- codziennie w diecie powinny się znaleźć produkty białe (działają antybakteryjnie), czerwone (wspomagają układ krwiotwórczy), żółte (wspomagają układ odpornościowy), zielone (oczyszczają i odtruwają organizm) i fioletowe (chronią przed infekcjami).
Polecam książkę Jedzonko 2. Pisałam tam pyszne przepisy w kolorach ziemi.
A jak tą teorię przenieść na talerz? Bardzo prosto, zadbaj aby twoje dziecko (cała rodzina zresztą) codziennie zjadało np. 1 ziemniaka/100g kalafiora/korzeń pietruszki, 1 jabłko/pomidora/1/2 papryki, 1 marchew/100g dyni/100g ciecierzycy, 100g cukinii/100g fasolki szparagowej/garść sałaty, 1 buraka/100g bakłażana/100g jagód. Oczywiście owoce i warzywa moga być również mrożone. To przykłądy produktów z każdej grupy kolorystycznej.
JEDNODNIOWY JADŁOSPIS WSPOMAGAJĄCY ODPORNOŚĆ
ŚNIADANIE
- jaglanka z gruszką i orzechami włoskimi
3 łyżki kaszy jaglanej przelej wrzątkiem, następnie przełóż do garnka, zalej szklanką 200 ml mleka lub napoju roslinnego. Dodaj laskę cynamonu i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min. Wyjmij cynamon. Do ciepłej kaszy dodaj pokrojoną gruszkę. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
II ŚNIADANIE
- kisiel jagodowy, 2 orzechy brazylijskie
W garnuszku zagotuj 250 ml wody, dodaj 100g mrożonych jagód oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej wcześniej wymieszanej z odrobina wody. Gotuj 1-2 min, aż do zgestnienia. Podawaj z orzechami- możesz je posiekać i posypać kisiel
OBIAD
- zupa jarzynowa
Zagotuj 250 ml wody, dodaj 200g mieszanki warzywnej (dowolnej) i jednego ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę, zagotuj. Dopraw łyżką jogurtu, szczyptą soli, pieprzu, kurkumą, lubczykiem. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
- pulpeciki drobiowe z surówką z marchewki i selera, kasza jęczmienna
2 łyżki kaszy ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 200g mięsa drobiowego wymieszaj z 50 g startej cukinii, ząbkiem czosnku, łyżeczką siemienia lnianego. Dopraw szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki. Uformuj małe pulpeciki, ugotuj w wodzie lub bulionie. Marchew i 100g selera zetrzyj na grubych oczkach, dopraw szczypta soli i pieprzu, dopraw jogurtem naturalnym lub łyżką oleju lnianego. Podawaj z pulpecikami i kaszą
PODWIECZOREK
- sok z buraka, marchewki, jabłka i ananasa
Przeciśnij przez wyciskarkę lub sokowirówkę sok z małego buraka, marchewki, jabłka i dwóch plastrów ananasa
KOLACJA
- kromka pieczywa graham z masłem, sałatą, jajkiem na twardo i papryką. Jeśli dziecko nie przepada za kanapkami przygotuj tosta. Kromkę pieczywa namocz w roztrzepanym jajku, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Smaż na maśle z każdej strony aż do ścięcia jajka. Podawaj z paskami papryki.
Pamiętaj, poza zdrowym odżywianiem ważny jest odpoczynek (sen), unikanie stresu (wiem, wiem- trudne zadanie do realizacji) oraz unikanie skupisk ludzkich.
W TYM TRUDNYM CZASIE ZOSTAŃ W DOMU, DLA DOBRA SWOJEGO I SWOICH NAJBLIŻSZYCH.
ZDROWIA !!!
Warto zwrócić uwagę na to, co jedzą nasze dzieci, aby zapewnić im zdrowie i dobre samopoczucie.
OdpowiedzUsuń