Dziwnie brzmi ale jest to odmiana diety łatwostrawnej, która z powodzeniem może byc stosowana, kiedy dziecko ma problemy z połykaniem, najczęściej podczas zapalenia błony śluzowej tzw. pleśniawek. Niestety taka sytuacja zdarza się dość powszechnie podczas intensywnego leczenia. Dziecko jest obolałe, nie może gryźć, ma problemy z połykaniem. W takiej sytuacji zalecam stosowanie diety o papkowatej konsystencji. Zalecenia diety papkowatej dostosowałam do wymagań podczas intensywnego leczenia onkologicznego.
Oczywiście celem kazdej diety jest zapewnienie choremu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czyli odpowiedniej ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.
Charakterystyka diety papkowatej
•Wartość energetyczna oraz dobór produktów są zbliżone do diety łatwostrawnej
•Potrawy podawane są w formie papkowatej
•Ważnym składnikiem jest białko pochodzenia zwierzęcego, witamina C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne
•Potrawy należy sporządzać tak aby nie drażniły chemicznie, mechanicznie i termicznie chorobowo zmienionego przełyku lub jamy ustnej
•Potrawy przyrządzane są metodą gotowania, gotowania na parze, duszenia bez wczesniejszego obsmażania
•Stosuje się zupy przecierane, zupy krem, podprawiane zawiesiną z mąki i śmietanki, masłem
•Warzywa i owoce zaleca się w postaci surowych soków a także w gotowanej – rozdrobnionej. Surowe soki można podać po konsultacji z dietetykiem lub lekarzem prowadzącym, z dozwolonych owoców i warzyw
•Zaleca się podawanie mięsa gotowanego mielonego lub sporządzonego z masy mielonej najlepiej z sosami
PRODUKTY I POTRAWY ZALECANE ORAZ NIEWSKAZANE W DIECIE PAPKOWATEJ DLA DZIECKA CHOREGO ONKOLOGICZNIE PODCZAS INTENSYWNEGO LECZENIA SZPITALNEGO
NAPOJE DOZWOLONE- kawa zbożowa (inka), słaba czarna herbata, owocowe herbaty, napar z rumianku, soki owocowe z dozwolonych owoców (mogą być również soki pasteryzowane z kartonu)
NAPOJE NIEWSKAZANE- mleko (chyba że nie ma przeciwwskazań od lekarza i dietetyka), produkty z żywymi kulturami bakterii- jogurty naturalne, kefiry, maślanka (jesli dziecko ma obniżoną odporność poniżej 500 granulocytów), woda gazowana, kwaśne soki, kakao, płynna czekolada, mocna herbata
PIECZYWO DOZWOLONE- pszenne bułki, najlepiej czerstwe, rozdrobnione lub namoczone np. w zupie, namoczone biszkopty lub sucharki
PIECZYWO NIEWSKAZANE- chleb i bułki żytnie, pełnoziarniste, z otrębami, pieczywo chrupkie, wafle ryżowe
DODATKI DO PIECZYWA DOZWOLONE- masło, serek homogenizowany, serki do smarowania pieczywa, mięsne pasty np. z kurczaka, pasta z gotowanej ryby, dżem z dozwolonych owoców, miód sztuczny, pasta z gotowanego jajka (w niewielkich ilościach)
DODATKI DO PIECZYWA NIEWSKAZANE- pasty z ryb wędzonych, margaryna, tłuste i pikantne wędliny, pasztety, konserwy, sery pleśniowe, sery typu fromage
ZUPY DOZWOLONE- jarzynowa z dozwolonych warzyw, krupnik, zupy owocowe, koperkowa, pomidorowa z dodatkiem słodkiej śmietanki, zupy kremy- z ziemniaków, z cukinii, dyniowa, brokułowa, zupa koperkowa, chudy rosół
ZUPY NIEWSKAZANE- zupy z warzyw strączkowych- fasolowa, grochowa, kapuśniak, kalafiorowa, grzybowa, wszelkie pikantne zupy, nie przetarte, zasmażane, z kwaśną śmietaną, na mocnych mięsnych wywarach, tłusty rosół, zupy w proszku, żurek
DODATKI DO OBIADU DOZWOLONE- puree z ziemniaka, lane drobne kluski, drobne kasze np. jaglana, namoczone grzanki, groszek ptysiowy namoczony, makaron nitki, kluski na parze namoczone
DODATKI DO OBIADU NIEWSKAZANE- grube kluski kładzione, grube kasze i makarony, pieczone ziemniaki, smażone ziemniaki, frytki, nasiona roslin strączkowych np. fasola, jajka gotowane na twardo, grzanki nie namoczone, nalesniki, knedle, pierogi, kluski śląskie, placki ziemniaczane
POTRAWY MIĘSNE DOZWOLONE- chude gatunki mięs- królik, cielęcina, drób, najlepiej zmielone w postaci pasty, pulpecików, potrawka z mielonym mięsem, ryby gotowane, zmielone
POTRAWY MIĘSNE NIEWSKAZANE- tłuste gatunki mięs- wieprzowina, kaczka, baranina, gęsina, potrawy smażone, pieczone, nierozdrobnione np. kotlet z kurczaka, kotlety mielone smażone, spaghetti, zapiekanki warzywno-mięsne, pierogi, kluski z mięsem typu pyzy, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku, pizza, lasagne, tarta, leczo
TŁUSZCZE DOZWOLONE- masło, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, w niewielkich ilościach miękkie margaryny
TŁUSZCZE NIEWSKAZANE- smalec, słonina, boczek, twarde margaryny
WARZYWA DOZWOLONE- Młode soczyste: marchew, dynia, kabaczki, patisony, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, szpinak , groszek zielony, buraki gotowane w postaci puree, rozdrobnione, z wody, podprawione zawiesinami, oprószone mąka, budynie, z warzyw, młoda fasolka szparagowa Warzywa podawaj najlepiej w formie puree
WARZYWA NIEWSKAZANE- Suche nasiona roślin strączkowych, sałata zielona, wszystkie w postaci grubo startej surówki, wszystkie ciężkostrawne- kalafior, grzyby, por, cebula, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, warzywa marynowane i kiszone, sałatki z majonezem i musztardą
OWOCE DOZWOLONE- wszystkie dozwolone owoce, najlepiej w postaci musów np. morele, brzoskwinie, jabłko, jabłko pieczone, banan, soki, soki pasteryzowane. Owoce z kompotów, musy, kisiele, galaretki
OWOCE NIEWSKAZANE- cytrusy, owoce drobnopestkowe, gruszki, sliwki, czeresnie, wszystkie dozwolone owoce w całości, ciasta z owocami
PRZYPRAWY DOZWOLONE- łagodne: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka zielona, rzeżucha, melisa, majeranek, cynamon, wanilia, goździki
PRZYPRAWY NIEWSKAZANE- ostre przyprawy: pieprz, papryka, ocet, musztarda, chili, i inne ostre, kminek, kmin rzymski
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS W DIECIE PAPKOWATEJ
ŚNIADANIE- mus z kurczaka z kajzerką bez skórki. 100g gotowanej piersi z kurczaka zmiksuj z łyzką serka typu almette i drobno posiekaną natką pietruszki, słaba czarna herbata
II ŚNIADANIE- mus z brzoskwini z puszki posypany zmiksowanymi biszkoptami. Zmiksuj dwie połówki brzoskwini, posyp zmiksowanymi biszkoptami. Zmiksowane owoce możesz podac również w postaci lodów
OBIAD- zupa krem z dyni z dodatkiem masła i przennymi, namoczonymi w zupie grzankami
Puree z ziemniaka z dodatkiem słodkiej śmietanki, pulpet z indyka gotowany na parze, surówka z drobno startej marchewki
PODWIECZOREK- gotowane jabłko z łyżką serka waniliowego
KOLACJA- koktajl bananowy na bazie napoju roślinnego. Ugotowany, zmiksowany biały ryż
Hej :)
OdpowiedzUsuńJa sama schudłam 30kg, pomógł mi w tym ten blog https://dietalux.wordpress.com/
Warto zajrzeć bo może i wam pomoge schudnąć!
Pozdrawiam :)
przydatne wskazówki
OdpowiedzUsuńBardzo cenne informacji i porady, przydadzą się. Jak się okazuje na każdy problem zdrowotny można dobrać odpowiednią dietę i sposób spożywania posiłków. Ważne żeby sobie nie szkodzić, nie zawsze wszystko można spożywać.
OdpowiedzUsuńGeneralnie – dieta lekkostrawna, w mojej ocenie – jedyny wartościowy jadłospis na wszelkie dolegliwości ze strony układu trawiennego. Można korzystać z różnych monodiet, ale czy to jest zdrowe? Z całą pewnością nie.
OdpowiedzUsuńWOW, to brzmi niewiarygodnie! Muszę spróbować tego sama i zobaczyć, czy to naprawdę działa.
OdpowiedzUsuń