Przejdź do głównej zawartości

DIETA ŁATWOSTRAWNA O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI PAPKOWATA


Dziwnie brzmi ale jest to odmiana diety łatwostrawnej, która z powodzeniem może byc stosowana, kiedy dziecko ma problemy z połykaniem, najczęściej podczas zapalenia błony śluzowej tzw. pleśniawek. Niestety taka sytuacja zdarza się dość powszechnie podczas intensywnego leczenia. Dziecko jest obolałe, nie może gryźć, ma problemy z połykaniem. W takiej sytuacji zalecam stosowanie diety o papkowatej konsystencji. Zalecenia diety papkowatej dostosowałam do wymagań podczas intensywnego leczenia onkologicznego.

Oczywiście celem kazdej diety jest zapewnienie choremu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czyli odpowiedniej ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.



Charakterystyka diety papkowatej
•Wartość energetyczna oraz dobór produktów są zbliżone do diety łatwostrawnej
•Potrawy podawane są w formie papkowatej
•Ważnym składnikiem jest białko pochodzenia zwierzęcego, witamina C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne
•Potrawy należy sporządzać tak aby nie drażniły chemicznie, mechanicznie i termicznie chorobowo zmienionego przełyku lub jamy ustnej
•Potrawy przyrządzane są metodą gotowania, gotowania na parze, duszenia bez wczesniejszego obsmażania
•Stosuje się zupy przecierane, zupy krem, podprawiane zawiesiną z mąki i śmietanki, masłem
•Warzywa i owoce zaleca się w postaci surowych soków a także w gotowanej – rozdrobnionej. Surowe soki można podać po konsultacji z dietetykiem lub lekarzem prowadzącym, z dozwolonych owoców i warzyw
•Zaleca się podawanie mięsa gotowanego mielonego lub sporządzonego z masy mielonej najlepiej z sosami

PRODUKTY I POTRAWY ZALECANE ORAZ NIEWSKAZANE W DIECIE PAPKOWATEJ DLA DZIECKA CHOREGO ONKOLOGICZNIE PODCZAS INTENSYWNEGO LECZENIA SZPITALNEGO

NAPOJE DOZWOLONE- kawa zbożowa (inka), słaba czarna herbata, owocowe herbaty, napar z rumianku, soki owocowe z dozwolonych owoców (mogą być również soki pasteryzowane z kartonu)

NAPOJE NIEWSKAZANE- mleko (chyba że nie ma przeciwwskazań od lekarza i dietetyka), produkty z żywymi kulturami bakterii- jogurty naturalne, kefiry, maślanka (jesli dziecko ma obniżoną odporność poniżej 500 granulocytów), woda gazowana, kwaśne soki, kakao, płynna czekolada, mocna herbata

PIECZYWO DOZWOLONE- pszenne bułki, najlepiej czerstwe, rozdrobnione lub namoczone np. w zupie, namoczone biszkopty lub sucharki

PIECZYWO NIEWSKAZANE- chleb i bułki żytnie, pełnoziarniste, z otrębami, pieczywo chrupkie, wafle ryżowe

DODATKI DO PIECZYWA DOZWOLONE- masło, serek homogenizowany, serki do smarowania pieczywa, mięsne pasty np. z kurczaka, pasta z gotowanej ryby, dżem z dozwolonych owoców, miód sztuczny, pasta z gotowanego jajka (w niewielkich ilościach)

DODATKI DO PIECZYWA NIEWSKAZANE- pasty z ryb wędzonych, margaryna, tłuste i pikantne wędliny, pasztety, konserwy, sery pleśniowe, sery typu fromage

ZUPY DOZWOLONE- jarzynowa z dozwolonych warzyw, krupnik, zupy owocowe, koperkowa, pomidorowa z dodatkiem słodkiej śmietanki, zupy kremy- z ziemniaków, z cukinii, dyniowa, brokułowa, zupa koperkowa, chudy rosół

ZUPY NIEWSKAZANE- zupy z warzyw strączkowych- fasolowa, grochowa, kapuśniak, kalafiorowa, grzybowa, wszelkie pikantne zupy, nie przetarte, zasmażane, z kwaśną śmietaną, na mocnych mięsnych wywarach, tłusty rosół, zupy w proszku, żurek

DODATKI DO OBIADU DOZWOLONE- puree z ziemniaka, lane drobne kluski, drobne kasze np. jaglana, namoczone grzanki, groszek ptysiowy namoczony, makaron nitki, kluski na parze namoczone

DODATKI DO OBIADU NIEWSKAZANE- grube kluski kładzione, grube kasze i makarony, pieczone ziemniaki, smażone ziemniaki, frytki, nasiona roslin strączkowych np. fasola, jajka gotowane na twardo, grzanki nie namoczone, nalesniki, knedle, pierogi, kluski śląskie, placki ziemniaczane

POTRAWY MIĘSNE DOZWOLONE- chude gatunki mięs- królik, cielęcina, drób, najlepiej zmielone w postaci pasty, pulpecików, potrawka z mielonym mięsem, ryby gotowane, zmielone

POTRAWY MIĘSNE NIEWSKAZANE- tłuste gatunki mięs- wieprzowina, kaczka, baranina, gęsina, potrawy smażone, pieczone, nierozdrobnione np. kotlet z kurczaka, kotlety mielone smażone, spaghetti, zapiekanki warzywno-mięsne, pierogi, kluski z mięsem typu pyzy, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku, pizza, lasagne, tarta, leczo

TŁUSZCZE DOZWOLONE- masło, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, w niewielkich ilościach miękkie margaryny

TŁUSZCZE NIEWSKAZANE- smalec, słonina, boczek, twarde margaryny

WARZYWA DOZWOLONE- Młode soczyste: marchew, dynia, kabaczki, patisony, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, szpinak , groszek zielony, buraki gotowane w postaci puree, rozdrobnione, z wody, podprawione zawiesinami, oprószone mąka, budynie, z warzyw, młoda fasolka szparagowa Warzywa podawaj najlepiej w formie puree

WARZYWA NIEWSKAZANE- Suche nasiona roślin strączkowych, sałata zielona, wszystkie w postaci grubo startej surówki, wszystkie ciężkostrawne- kalafior, grzyby, por, cebula, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, warzywa marynowane i kiszone, sałatki z majonezem i musztardą

OWOCE DOZWOLONE- wszystkie dozwolone owoce, najlepiej w postaci musów np. morele, brzoskwinie, jabłko, jabłko pieczone, banan, soki, soki pasteryzowane. Owoce z kompotów, musy, kisiele, galaretki

OWOCE NIEWSKAZANE- cytrusy, owoce drobnopestkowe, gruszki, sliwki, czeresnie, wszystkie dozwolone owoce w całości, ciasta z owocami

PRZYPRAWY DOZWOLONE- łagodne: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka zielona, rzeżucha, melisa, majeranek, cynamon, wanilia, goździki

PRZYPRAWY NIEWSKAZANE- ostre przyprawy: pieprz, papryka, ocet, musztarda, chili, i inne ostre, kminek, kmin rzymski



PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS W DIECIE PAPKOWATEJ

ŚNIADANIE- mus z kurczaka z kajzerką bez skórki. 100g gotowanej piersi z kurczaka zmiksuj z łyzką serka typu almette i drobno posiekaną natką pietruszki, słaba czarna herbata

II ŚNIADANIE- mus z brzoskwini z puszki posypany zmiksowanymi biszkoptami. Zmiksuj dwie połówki brzoskwini, posyp zmiksowanymi biszkoptami. Zmiksowane owoce możesz podac również w postaci lodów

OBIAD- zupa krem z dyni z dodatkiem masła i przennymi, namoczonymi w zupie grzankami
Puree z ziemniaka z dodatkiem słodkiej śmietanki, pulpet z indyka gotowany na parze, surówka z drobno startej marchewki

PODWIECZOREK- gotowane jabłko z łyżką serka waniliowego

KOLACJA- koktajl bananowy na bazie napoju roślinnego. Ugotowany, zmiksowany biały ryż



Komentarze

  1. Hej :)

    Ja sama schudłam 30kg, pomógł mi w tym ten blog https://dietalux.wordpress.com/

    Warto zajrzeć bo może i wam pomoge schudnąć!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo cenne informacji i porady, przydadzą się. Jak się okazuje na każdy problem zdrowotny można dobrać odpowiednią dietę i sposób spożywania posiłków. Ważne żeby sobie nie szkodzić, nie zawsze wszystko można spożywać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Generalnie – dieta lekkostrawna, w mojej ocenie – jedyny wartościowy jadłospis na wszelkie dolegliwości ze strony układu trawiennego. Można korzystać z różnych monodiet, ale czy to jest zdrowe? Z całą pewnością nie.

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW, to brzmi niewiarygodnie! Muszę spróbować tego sama i zobaczyć, czy to naprawdę działa.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes