Wiele razy pisałam już o odpowiednim żywieniu podczas choroby. Dziecko jest specjalnym pacjentem, potrzebuje wszystkich niezbędnych składników odżywczych nie tylko do walki z chorobą ale również aby mogło się prawidłowo rozwijać, rosnąć.
Dieta pacjenta
zmagającego się z chorobą nowotworową powinna być odpowiednio
zbilansowana pod względem wszystkich podstawowych składników odżywczych,
witamin oraz minerałów. W trakcie terapii przeciwnowotworowej w
organizmie dochodzi do zwiększonego zapotrzebowania na białko. Dzieje
się tak, gdyż układ odpornościowy pozostaje w ciągłej pracy, a pozostałe
komórki pracują intensywnie i odbudowują uszkodzenia organizmu powstałe
w wyniku leczenia onkologicznego.
Białko warunkuje odnowę uszkodzonych tkanek, gojenie się ran, funkcję
układu odpornościowego, produkcję enzymów i hormonów. Organizm ludzki
nie magazynuje białek i aminokwasów, każda podaż tego składnika jest na
bieżąco wykorzystywana między innymi w procesach wzrostu, rozwoju i
regeneracji.
Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w swoiste
białko ustrojowe, które pełni w organizmie określone funkcje. Aby
dokładnie zrozumieć istotę roli białka w diecie pacjenta onkologicznego
oraz poznać jego najbardziej cenne źródła warto zapoznać się z
poniższymi treściami.
zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/bialko-w-diecie-pacjenta-onkologicznego-rola-i-znaczenie/ |
Dziś trochę więcej uwagi poświęcę białku. To podstawowy składnik odżywczy organizmu, a podczas choroby zapotrzebowanie na niego wzrasta. zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/bialko-w-diecie-pacjenta-onkologicznego-rola-i-znaczenie/ |
Białko warunkuje odnowę uszkodzonych tkanek, gojenie się ran, funkcję układu odpornościowego, produkcję enzymów i hormonów. Organizm ludzki nie magazynuje białek i aminokwasów, każda podaż tego składnika jest na bieżąco wykorzystywana między innymi w procesach wzrostu, rozwoju i regeneracji. Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w swoiste białko ustrojowe, które pełni w organizmie określone funkcje.
Białko zbudowane jest z aminokwasów. Najprostszy ich podział to:
- egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie wyprodukuje i musimy je dostarczać wraz z pożywieniem
- endogenne, organizm jest w stanie sam je syntetyzować
Białkiem "idealnym" jest białko jaja kurzego, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach. Więcej na ten temat możesz poczytać TUTAJ.
Białko możemy również podzielić na
- pełnowartościowe, czyli pochodzące od zwierząt (jajka, mięso, mleko, sery) oraz idealne mleko dla dziecka, czyli mleko kobiece
- niepełnowartościowe, czyli białka zbóż i warzyw
W procesie leczenia onkologicznego białko odgrywa szczególną rolę, ze względu na wzmożoną aktywność układu odpornościowego oraz z uwagi na zachodzące w organizmie intensywne procesy odbudowy komórek uszkodzonych podczas stosowanych terapii (głównie operacji chirurgicznych, radio i/lub chemioterapii). Dzienne zapotrzebowanie na białko w trakcie leczenia wzrasta. Należy jednak pamiętać, aby zwiększyć spożycie omówionego wyżej białka pełnowartościowego i zachować odpowiednie proporcje pomiędzy białkiem pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Zwiększanie ilość białka pochodzącego z produktów zwierzęcych, jest konieczne, gdyż jest ono lepiej przyswajalne przez organizm.
Dieta bogata w białko przyśpiesza regenerację organizmu. Jednak należy pamiętać, że ilość tego składnika powinien ustalić specjalista. Wszystko zależy od wieku, choroby, stosowanej terapii, czy pacjent jest leżący.
Ludzki organizm zużywa tyle białka, ile jest mu w danym momencie potrzebne. Nie można go zjeść "na zapas", dlatego istotne jest również aby nie przesadzić w drugą stronę, czyli nie jeść zbyt wiele gdyż może to obciążyć niepotrzebnie organizm.
Idealnie byłoby gdyby dziecko zjadało przynajmniej do trzech posiłków białko zwierzęce np. rano do śniadania jajko, do obiadu zupę z kawałkiem mięsa i na podwieczorek jogurt. Do tego kromkę pieczywa rano i makaron z warzywami na kolację (to oczywiście tylko przykład).
Dla dziecka zawsze układamy indywidualny jadłospis, gdyż jest to pacjent bardzo wymagający. Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim preferencje smakowe małego pacjenta.
Produkty bogato białkowe powinny znaleźć szczególne miejsce w codziennym jadłospisie pacjenta zmagającego się z chorobą nowotworową, gdyż zawarte w nich białka:
- budują i odbudowują zużywające się tkanki np. cebulki włosów w przebiegu chemioterapii
- stanowią podstawowy składnik krwi, limfy oraz hormonów i enzymów,
- budują ciała odpornościowe, które chronią organizm przed rozwojem raka oraz w trakcie terapii onkologicznej
- są nośnikami wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych,
- przyśpieszają gojenie się ran pooperacyjnych, dzięki czemu może skrócić się czas pobytu chorego w szpitalu oraz rekonwalescencji
Jeszcze raz powtórzę- nie wprowadzaj na własną rękę zbyt dużo białka, ponieważ nadmiar obciąża nerki i wątrobę. Na dziecko zawsze należy patrzeć całościowo i tak zbilansować jadłospis aby pokrywał codzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze i witaminy ale nie kolidował z innymi problemami zdrowotnymi.
źródło:
- zwrotnikraka.pl
- Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010
- J. Kempisty, U. Chorzępa Leczenie żywieniem
Dieta pacjenta
zmagającego się z chorobą nowotworową powinna być odpowiednio
zbilansowana pod względem wszystkich podstawowych składników odżywczych,
witamin oraz minerałów. W trakcie terapii przeciwnowotworowej w
organizmie dochodzi do zwiększonego zapotrzebowania na białko. Dzieje
się tak, gdyż układ odpornościowy pozostaje w ciągłej pracy, a pozostałe
komórki pracują intensywnie i odbudowują uszkodzenia organizmu powstałe
w wyniku leczenia onkologicznego.
Białko warunkuje odnowę uszkodzonych tkanek, gojenie się ran, funkcję
układu odpornościowego, produkcję enzymów i hormonów. Organizm ludzki
nie magazynuje białek i aminokwasów, każda podaż tego składnika jest na
bieżąco wykorzystywana między innymi w procesach wzrostu, rozwoju i
regeneracji.
Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w swoiste
białko ustrojowe, które pełni w organizmie określone funkcje. Aby
dokładnie zrozumieć istotę roli białka w diecie pacjenta onkologicznego
oraz poznać jego najbardziej cenne źródła warto zapoznać się z
poniższymi treściami.
zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/bialko-w-diecie-pacjenta-onkologicznego-rola-i-znaczenie/ |
zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/bialko-w-diecie-pacjenta-onkologicznego-rola-i-znaczenie/ |
Komentarze
Prześlij komentarz