Przejdź do głównej zawartości

ŹRÓDŁO BIAŁKA W ŻYWIENIU ONKOLOGICZNYM



Wiele razy pisałam już o odpowiednim żywieniu podczas choroby. Dziecko jest specjalnym pacjentem, potrzebuje wszystkich niezbędnych składników odżywczych nie tylko do walki z chorobą ale również aby mogło się prawidłowo rozwijać, rosnąć.
Dieta pacjenta zmagającego się z chorobą nowotworową powinna być odpowiednio zbilansowana pod względem wszystkich podstawowych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. W trakcie terapii przeciwnowotworowej w organizmie dochodzi do zwiększonego zapotrzebowania na białko. Dzieje się tak, gdyż układ odpornościowy pozostaje w ciągłej pracy, a pozostałe komórki pracują intensywnie i odbudowują uszkodzenia organizmu powstałe w wyniku leczenia onkologicznego. Białko warunkuje odnowę uszkodzonych tkanek, gojenie się ran, funkcję układu odpornościowego, produkcję enzymów i hormonów. Organizm ludzki nie magazynuje białek i aminokwasów, każda podaż tego składnika jest na bieżąco wykorzystywana między innymi w procesach wzrostu, rozwoju i regeneracji. Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w swoiste białko ustrojowe, które pełni w organizmie określone funkcje. Aby dokładnie zrozumieć istotę roli białka w diecie pacjenta onkologicznego oraz poznać jego najbardziej cenne źródła warto zapoznać się z poniższymi treściami.

zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/bialko-w-diecie-pacjenta-onkologicznego-rola-i-znaczenie/ |
Dziś trochę więcej uwagi poświęcę białku. To podstawowy składnik odżywczy organizmu, a podczas choroby zapotrzebowanie na niego wzrasta.

Białko warunkuje odnowę uszkodzonych tkanek, gojenie się ran, funkcję układu odpornościowego, produkcję enzymów i hormonów. Organizm ludzki nie magazynuje białek i aminokwasów, każda podaż tego składnika jest na bieżąco wykorzystywana między innymi w procesach wzrostu, rozwoju i regeneracji. Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w swoiste białko ustrojowe, które pełni w organizmie określone funkcje.

Białko zbudowane jest z aminokwasów. Najprostszy ich podział to:
- egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie wyprodukuje i musimy je dostarczać wraz z pożywieniem
- endogenne, organizm jest w stanie sam je syntetyzować
Białkiem "idealnym" jest białko jaja kurzego, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach. Więcej na ten temat możesz poczytać TUTAJ.

Białko możemy również podzielić na
- pełnowartościowe, czyli pochodzące od zwierząt (jajka, mięso, mleko, sery) oraz idealne mleko dla dziecka, czyli mleko kobiece
- niepełnowartościowe, czyli białka zbóż i warzyw


W procesie leczenia onkologicznego białko odgrywa szczególną rolę, ze względu na wzmożoną aktywność układu odpornościowego oraz z uwagi na zachodzące w organizmie intensywne procesy odbudowy komórek uszkodzonych podczas stosowanych terapii (głównie operacji chirurgicznych, radio i/lub chemioterapii). Dzienne zapotrzebowanie na białko w trakcie leczenia wzrasta. Należy jednak pamiętać, aby zwiększyć spożycie omówionego wyżej białka pełnowartościowego i zachować odpowiednie proporcje pomiędzy białkiem pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Zwiększanie ilość białka pochodzącego z produktów zwierzęcych, jest konieczne, gdyż jest ono lepiej przyswajalne przez organizm.

Dieta bogata w białko przyśpiesza regenerację organizmu. Jednak należy pamiętać, że ilość tego składnika powinien ustalić specjalista. Wszystko zależy od wieku, choroby, stosowanej terapii, czy pacjent jest leżący.
Ludzki organizm zużywa tyle białka, ile jest mu w danym momencie potrzebne. Nie można go zjeść "na zapas", dlatego istotne jest również aby nie przesadzić w drugą stronę, czyli nie jeść zbyt wiele gdyż może to obciążyć niepotrzebnie organizm.

Idealnie byłoby gdyby dziecko zjadało przynajmniej do trzech posiłków białko zwierzęce np. rano do śniadania jajko, do obiadu zupę z kawałkiem mięsa i na podwieczorek jogurt. Do tego kromkę pieczywa rano i makaron z warzywami na kolację (to oczywiście tylko przykład).
Dla dziecka zawsze układamy indywidualny jadłospis, gdyż jest to pacjent bardzo wymagający. Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim preferencje smakowe małego pacjenta.

Produkty bogato białkowe powinny znaleźć szczególne miejsce w codziennym jadłospisie pacjenta zmagającego się z chorobą nowotworową, gdyż zawarte w nich białka:
- budują i odbudowują zużywające się tkanki np. cebulki włosów w przebiegu chemioterapii
- stanowią podstawowy składnik krwi, limfy oraz hormonów i enzymów,
- budują ciała odpornościowe, które chronią organizm przed rozwojem raka oraz w trakcie terapii onkologicznej
- są nośnikami wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych,
- przyśpieszają gojenie się ran pooperacyjnych, dzięki czemu może skrócić się czas pobytu chorego w szpitalu oraz rekonwalescencji


Jeszcze raz powtórzę- nie wprowadzaj na własną rękę zbyt dużo białka, ponieważ nadmiar obciąża nerki i wątrobę. Na dziecko zawsze należy patrzeć całościowo i tak zbilansować jadłospis aby pokrywał codzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze i witaminy ale nie kolidował z innymi problemami zdrowotnymi.



źródło:
- zwrotnikraka.pl

- Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010


- J. Kempisty
, U. Chorzępa Leczenie żywieniem


Dieta pacjenta zmagającego się z chorobą nowotworową powinna być odpowiednio zbilansowana pod względem wszystkich podstawowych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. W trakcie terapii przeciwnowotworowej w organizmie dochodzi do zwiększonego zapotrzebowania na białko. Dzieje się tak, gdyż układ odpornościowy pozostaje w ciągłej pracy, a pozostałe komórki pracują intensywnie i odbudowują uszkodzenia organizmu powstałe w wyniku leczenia onkologicznego. Białko warunkuje odnowę uszkodzonych tkanek, gojenie się ran, funkcję układu odpornościowego, produkcję enzymów i hormonów. Organizm ludzki nie magazynuje białek i aminokwasów, każda podaż tego składnika jest na bieżąco wykorzystywana między innymi w procesach wzrostu, rozwoju i regeneracji. Białko pobierane wraz z pożywieniem zostaje przekształcone w swoiste białko ustrojowe, które pełni w organizmie określone funkcje. Aby dokładnie zrozumieć istotę roli białka w diecie pacjenta onkologicznego oraz poznać jego najbardziej cenne źródła warto zapoznać się z poniższymi treściami.

zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/bialko-w-diecie-pacjenta-onkologicznego-rola-i-znaczenie/ |

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes