Coraz częściej zdarza się, że dzieci mają podwyższony poziom cholesterolu. Nie dziwi nikogo zlecanie badań tego lipidu już kilkulatkom. Zwykle jest to schorzenie dziedziczne lub nieodpowiedni sposób żywienia i brak ruchu.
Niestety podwyższony poziom cholesterolu może być również spowodowany intensywnym leczeniem szpitalnym.
Jeśli po badaniach okaże się, że Twoje dziecko ma taki problem z pewnością zostaną wprowadzone odpowiednie preparaty z wapniem oraz witaminą D. Konieczna jest wówczas również odpowiednia dieta, zawierająca sporo wapnia, magnezu oraz witaminy m.in. K i C.
Zanim przejdę do diety pozwolę sobie napisać kilka słów na temat cholesterolu.
Cholesterol to organiczny związek chemiczny, który występuje w każdym żywym organizmie, gromadząc się w błonach komórkowych. Cholesterol jest potrzebny do syntezy między innymi niektórych hormonów i witaminy D3. Wyróżnia się dwie frakcje: dobrą (HDL) i złą (LDL). Cholesterol LDL odpowiada za wytwarzanie blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych i zwiększa ryzyko wystąpienia tak groźnych stanów, jak choroba niedokrwienna serca oraz zawał mięśnia sercowego. HDL natomiast odprowadza komórki tłuszczowe z krwi do wątroby, gdzie są one następnie usuwane. (adamed.expert)
Przedstawiam dziś przykładowy jadłospis dla kilkulatka, który zawiera odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin a regularnie stosowany pomoże obniżyć poziom cholesterolu.
ŚNIADANIE
- 3 łyżki płatków pełnoziarnistych z orzechami i mlekiem. Kiwi. Herbatka owocowa. Możesz wykorzystać TEN przepis na płatki owsiane. Są pyszne i dziecku z pewnością będą smakowały.
Na śniadanie doskonale sprawdzą się również płatki jaglane. Są delikatne w smaku, lekko słodkie.
II ŚNIADANIE
-1/2 bułki orkiszowej lub kromka chleba posmarowane serkiem typu almette z liściem sałaty, chudą drobiową wędliną lub pieczonym mięsem oraz pomidorem i ulubionymi kiełkami. Jeśli dziecko jest wyjątkowym niejadkiem, kanapkę podaj w formie misia, serduszka czy kwiatka. Pamiętaj że forma podania jest równie ważna jak sam posiłek.
Szklanka soku z czarnej porzeczki. Najlepszy byłby oczywiście sok domowej roboty. Jeśli jednak takiego nie posiadasz z powodzeniem możesz zaserwować sok jednodniowy.
OBIAD
-Zupa brokułowa z pieczonymi ziarenkami ciecierzycy. Jeśli dziecko nie przepada za brokułami, po ugotowaniu, zmiksuj zupę na krem. Podaj do tego super chrupiące ziarenka ciecierzycy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż puszkę lub słoik ciecierzycy odsączony z zalewy (świetna będzie również ugotowana wcześniej i przestudzona). Dopraw szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano oraz wędzoną papryką i łyżką oleju. Dokładnie obtocz ziarnka w marynacie. Piecz 40 min. w 180 st. C aż do zrumienienia ziarenek.
- faszerowana papryka. Z papryki odetnij górę, wydrąż dokładnie. Napełnij farszem- 100 g mięsa drobiowego wymieszaj z łyżką otrębów żytnich, drobno posiekaną natką pietruszki, 2 drobno pokrojonymi pieczarkami oraz przyprawami- szczyptą soli, pieprzu oraz 1/2 łyżeczki curry. Dodatkowo posyp paprykę startym żółtym serem. Zapiekaj w 180 st. C ok. 40 min. aż mięso będzie dobrze wypieczone a papryka miękka. Paprykę najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym.
PODWIECZOREK
- mus z banana i truskawek z jogurtem greckim i prażonymi płatkami migdałowymi.
Banana i truskawki (mogą być mrożone) zmiksuj na gładko. W naczynku układaj warstwami mus i jogurt. Ostatnia warstwa powinna być z jogurtu. Całość posyp płatkami migdałowymi.
Możesz również zmiksować owoce z jogurtem, powstanie wówczas pyszny koktajl. Ozdób go ulubionymi owocami dziecka.
KOLACJA
- omlet z warzywami.
W misce dokładnie rozkłuć jajko. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i 2 łyżki mleka. Wymieszaj. Usmaż omlet na łyżce oliwy. Podaj z sałatką z pomidora i sera mozzarella.
Do omleta możesz dodać również natkę pietruszki lub drobno pokrojony szpinak. Świetnie smakuje również z chudą szynką lub warzywami.
Tak naprawdę dodaj do omleta takie warzywa, jakie Twoje dziecko lubi.
Zasady żywieniowych, które warto wprowadzić do codziennego życia :
- podawaj dziecku ok. 1,5 l wody, najlepiej niegazowanej. Woda pomoże oczyścić organizm
- posiłki powinny być spożywane regularnie, co 3-4 godziny
- unikaj potraw tłustych i smażonych. Taka forma obróbki cieplnej podnosi poziom cholesterolu. Najlepiej gotuj, gotuj na parze, piecz, grilluj, duś, piecz w papilotach
- posiłki powinny być bogate w błonnik, który usuwa zbędne produkty przemiany materii. Dobrym źródłem błonnika są warzywa i owoce, siemię lniane, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe np. fasolka szparagowa, z reguły lubiana przez najmłodszych
- unikaj produktów typu fast food, produktów mocno przetworzonych, gotowych dań, produktów instant oraz żywności ze składem, którego nie potrafisz przeczytać
- ogranicz sól w potrawach. Zamiast niej dodawaj zioła. Szczególnie wskazane są te, które wspomagają pracę wątroby- cynamon, kurkuma, natka pietruszki, majeranek, czosnek- jeśli dziecko lubi
- idealnie byłoby wyeliminować cukier. Wiem jednak, że w przypadku dzieci jest to raczej niemożliwe. Postaraj się go ograniczyć
- dieta powinna być bogata w warzywa. Szczególnie polecane przy podwyższonym poziomie cholesterolu są buraki, marchew, czosnek, kalafior, ogórki kiszone, papryka, pomidory, sałaty
- równie ważne w diecie są owoce, szczególnie polecane to grejpfruty, cytryny, jabłka, pomarańcze, granat, czarna porzeczka, agrest
- nie zapomnij o rybach. To świetne źródło kwasów omega 3, szczególnie ryby tłuste, takie jak łosoś, makrela, śledź. Dobrym źródłem kwasów omega 3 jest również olej lniany i konopny
- do sałatek dodawaj pestki dyni i słonecznika to dobre źródło kwasów tłuszczowych
Mam nadzieję, że te kilka wskazówek pomoże Ci w odpowiednim komponowaniu posiłków.
Komentarze
Prześlij komentarz